Trajanje posebnih okolnosti vezano za ovrhe produženo za tri mjeseca

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/16 srpnja/VRH_3509.jpg

Do 18. listopada ove godine produžen rok trajanja posebnih okolnosti, koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanih sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Vlada je danas održala 241. sjednicu, a u uvodnom obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je na strateški prošlotjedni uspjeh Hrvatske, ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II.

„Riječ je o dvije dublje integracije koje su još ostale Hrvatskoj da kao članica Unije ostvari, ulazak schengensko područje i eurozonu“, kazao je premijer.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska strategiju za uvođenje eura donijela u svibnju 2018. godine i potpuno ostvarila akcijski plan u nizu područja te u roku ispunila sve kriterije.

„To je pozitivna odluka koja će zasigurno pomoći Hrvatskoj u pogledu njezine reputacije na međunarodnom financijskom i ekonomskom planu, biti snažan signal investitorima i ulagačima u naše obveznice i sve ono što će uzimati u obzir agencije za kreditni rejting“, rekao je i dodao da je na Hrvatskoj u iduće tri godine, a sigurno do kraja mandata nove Vlade, da ostvari strateški cilj ulaska u eurozonu.
 
Također, najavio je današnje sastanke u Bruxellesu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te sastanak Europskog vijeća, što će biti prvi fizički susret članova nakon više od pet mjeseci.
 
U Bruxellesu ostvariti što bolje interese Hrvatske
 
„Glavne teme, ukoliko se postigne dogovor, bit će novi višegodišnji financijski okvir te instrument EU iduće generacije“, rekao je premijer Plenković i nastavio:

„Na stolu su pregovori o sredstvima koje Hrvatska treba imati u sljedeće četiri, odnosno sedam godina. Idemo tamo da ostvarimo što bolje interese Hrvatske, da to iskoristimo kao polugu za brz ekonomski oporavak“.
 
Što se tiče prošlotjednog sastanka s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom, Plenković rekao je da se razgovaralo o situaciji vezanoj za COVID-19 te dogovorilo zajedničko poduzimanje aktivnosti i mjera:
 
„Dobro je da koordiniramo naše aktivnosti, osobito sa susjednim zemljama, čiji državljani ili pak naši često odlaze u te države ili obrnuto, s obzirom na naš cilj da turistička sezona bude što bolja, premda su okolnosti vrlo zahtjevne“.
 
Isto tako, Plenković je podsjetio na prošlotjedno svečano uručivanje ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost po natječaju „Upravljanje zaraznim bolestima uzrokovanim koronavirusima te društvenim i obrazovnim aspektima pandemije“, na kojem su ugovori uručeni voditeljima 11 najbolje rangiranih projekata za istraživanje COVID-a 19.
 
„Uglavnom su to projekti vezani za medicinske discipline, ali ima i nešto društvenih. U svakom slučaju nastojimo i sa znanstvenog kuta što prije i što bolje razmotriti sve aspekte i posljedice ove globalne pandemije“, kazao je premijer.
 
Idućeg tjedna konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora

 
Na kraju, najavio je susret s predsjednikom Republike Hrvatske, nakon što DIP službeno objavi rezultate parlamentarnih izbora.
 
„Donijet ću mu potpise 76 novoizabranih zastupnika da bismo dobili mandat za sastavljanje nove Vlade, a sredinom idućeg tjedna bit će najvjerojatnije konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora“, zaključio je.
 
Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje mjera i preporuka epidemiologa
 
Vlada je na otvorenom dijelu sjednice raspravila 11 točaka dnevnog reda.
 
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su u Hrvatskoj trenutno 1204 aktivna slučaja koronvirusa, 132 osobe su na bolničkom liječenju, a petoro pacijenata je na respiratoru.

"U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru", kazao je Beroš.

Postotak pozitivnih osoba na virus u odnosu na broj testiranih iznosi 4,05 posto, a prosječna dob je 47 godina.

"U proteklom tjednu nije bilo novih žarišta, još uvijek su aktivna žarišta s vjenčanja i drugih velikih okupljanja na više mjesta u zemlji. U Umagu je pozitivno više zaposlenika i korisnika doma za stare i nemoćne. Epidemiolozi provode testiranja, a više je osoba u samoizolaciji", rekao je.

Zbog pojačanih potreba dosad su organizirane COVID ambulante u sklopu primarne zdravstvene zaštite u 10 županija na 23 lokacije.

Ministarstvo zdravstva dostavilo je uputu svim bolnicama koje imaju ugovorenu djelatnost ginekologije i opstetricije o zbrinjavanju trudnica, rodilja i babinjača tijekom trudnoće i porođaja u skladu s preporukama stručnjaka.

Odlukom o privremenom rasporedu liječnika specijalist anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine iz šibenske je bolnice raspodijeljen u Opću bolnicu Zadar.

"Možemo reći da smo svjedočili izvrsnim rezultatima nakon popuštanja mjera, no u zadnjih dvadesetak dana situacija se pogoršala i bilježimo porast broja zaraženih, stoga svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerno epidemiološkoj situaciji. Najkraći put do suzbijanja epidemije je pridržavanje nužnih mjera i preporuka epidemiologa", rekao je Beroš.

Hrvatska je pokazala zrelost i sposobnost izuzetne samodiscipline na samom početku epidemije. Vrijeme je za ponavljanje takvog obrasca ponašanja, poručio je ministar zdravstva.

Više od 96 posto građana se pridržava epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je nadzorom utvrđeno da se više od 96 posto građana, poslodavaca i organizatora događanja pridržava propisanih epidemioloških mjera.

"U ovom smo razdoblju intenzivirali nadzor nad provedbom propisanih mjera i preporuka i možemo konstatirati da se građani, ali i poslodavci te organizatori raznih događaja u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera, nekih 96,8 posto", istaknuo je Božinović.

Kazao je da su u proteklom tjednu na razini države lokalni stožeri u suradnji s policijom i Državnim inspektoratom proveli ukupno 9757 nadzora te je utvrđeno 317 nepravilnosti, što čini 3,2 posto.

U nadzor su se uključili inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji provjeravaju pridržavaju li se prijevoznici i putnici epidemioloških mjera u javnom gradskom, međugradskom i pomorskom prijevozu.

Božinović je apelirao na odgovorno ponašanje i svijest građana jer nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već je cilj normalno funkcionirati i pozitivnim primjerima osigurati funkcioniranje gospodarstva i života.

Također, cilj je da u Hrvatskoj sigurno borave domaći i strani turisti, trenutno imamo 492.000 turista, od čega 85 posto stranih.

Zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba

Vlada je produžila do 18. listopada ove godine rok trajanja posebnih okolnosti, koji se odnosi na zastoj u provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima građana i fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka.

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, budući da je nedvojbeno da okolnosti uzrokovane pojavom bolesti COVID-19 i danas utječu na aktivnosti u Hrvatskoj, Vlada je donijela odluku o produženju roka trajanja posebnih okolnosti do zaključno 18. listopada ove godine, i to rok trajanja posebnih okolnosti propisanih zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, odnosno dopunama tog zakona te zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti.

Marić je podsjetio da su ti zakoni doneseni s ciljem olakšanja položaja fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe, kako bi lakše prebrodili ovo razdoblje koje nedvojbeno značajno utječe na njihovu financijsku situaciju, kao i kako bi se smanjila šteta nastala u gospodarskom poslovanju, zbog nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih pojavom pandemije bolesti Covid-19.

Zakonom o dopuni zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima propisano je da Financijska agencija (Fina) zastaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike - građane i fizičke osobe koje obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost ili se bave slobodnim zanimanjima.

Zakonom o interventnim mjerama o ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti propisano je da se za vrijeme trajanja tih okolnosti zastaje s postupanjem u svim ovršnim postupcima, osim propisanih izuzetaka. Zakonima je reguliran i zastoj tijeka zateznih kamata pa one ne tijeku za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, napomenuo je Marić.

Zakoni definiraju pojam posebnih okolnosti kao događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koji ugrožavaju život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu, dodao je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković procjenjuje da do 18. listopada ovršenici i dužnici imaju privremeno vrijeme da reguliraju svoje odnose. Poziva sve koji su u nekom vjerovničko-dužničkom odnosu da svoje obveze izvršavaju, s obzirom da ovrha dužnika opterećuje i s dodatnim troškovima. "S ovog mjesta pozivam na savjesnost kod preuzimanja obveza i kod izvršavanja obveza", rekao je Bošnjaković.

S APIS-om ugovor za izradu digitalne platforme za praćenje koronavirusa

Vlada je izmijenila Odluka o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti na način da se u nadležna tijela/institucije uključene u prikupljanje, integriranje i razmjenu i uporabu/korištenje podataka dodaje Ministarstvo zdravstva, te na način da će se za provedbu i realizaciju predmetne Odluke sklopiti ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.).

Ugovor, u ime Vlade Republike Hrvatske, potpisat će ministar nadležan za zdravstvo.

Sredstva za provedbu Odluke, odnosno za prvu fazu izrade digitalne platforme u iznosu od 625.000,00 kuna (s uključenim PDV-om) osigurat će se preraspodjelom sredstava u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu na pozicijama Ministarstvo zdravstva.
 
Digitalna budućnost europske poljoprivrede i ruralnih područja
 
Prihvaćena je i Deklaracija „Pametna i održiva digitalna budućnost europske poljoprivrede i ruralnih područja“.
 
Poljoprivredno-prehrambeni sektor EU i ruralna područja EU su jedan od vodećih svjetskih proizvođača hrane, a digitalne tehnologije mogu povećati učinkovitost farmi uz istodobno poboljšanje gospodarske i ekološke održivosti.
 
Deklaracijom su se države članice složile oko bliže suradnje u cilju jačanja potpore istraživanjima na područjima kao što su pametna poljoprivreda i sljedivost u prehrambenom lancu, stoga je pristupanje istoj preduvjet za uspostavu europske inovacijske infrastrukture za pametan europski poljoprivredno-prehrambeni sektor i za stvaranje europskog podatkovnog prostora za pametne poljoprivredno-prehrambene aplikacije.
 
Deklaracija je usvojena 5. travnja 2019. i otvorena za potpisivanje. Kao potpisnice ovoga akta predviđene su državne članice Europske unije te je Deklaraciju do sada potpisala većina zemalja članica EU.

Na kraju, Vlada je prihvatila pokroviteljstvo za nad 60. glazbenim večerima u sv. Donatu, koje će se održati u Zadru, od 16. srpnja do 14. kolovoza 2020.

Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti