Tramišak u Dnevniku HTV-a: Gotovo svako mjesto u Slavoniji osjetilo je ili vidjelo primjer EU projekta

Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, gostujući u Dnevniku HTV-a, komentirala je najavljena velika ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem - dodatnih 10 milijardi i 700 milijuna kuna ide u pet slavonskih županija. Novi razvojni sporazum potpisan je u Našicama, a osigurat će provedbu kapitalnih projekata koje stanovnici tih područja dugo čekaju.

"Ono što je bitno spomenuti, tek nakon što ste potpisali ugovor o dodjeli počeli s provedbom projekata - možete i povlačiti europska sredstva", rekla je ministrica.
 
Ministrica Tramišak dvije je godine bila zadužena za razvojne projekte Osječko-baranjske županije, a za razvoj Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se brinuti s ministarskog mjesta.
 
Dodala je kako je ostatak od 10 milijardi kuna od 16 i pol ugovorenih u provedbi.
 
"Tijekom sljedeće dvije i pol do tri godine projekti moraju biti provedeni kako bi u cijelosti povukli sva sredstva", kazala je Tramišak.
 
To će zasigurno biti tako, dodala je i naglasila kako tu govorimo o 18 do 19 tisuća projekata i da svi oni koji su se proteklih godina prijavljivali na projekte - sada ih i realiziraju.
 
Potpisan novi razvojni sporazum
 
Velika ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem - dodatnih 10 milijardi i 700 milijuna kuna ide u pet slavonskih županija. Novi razvojni sporazum potpisan je u Našicama, a osigurat će provedbu kapitalnih projekata koje stanovnici tih područja dugo čekaju.
 
Preostalo je nešto manje od dvije milijarde kuna. Na pitanje kako sada ide s tim dijelom, ministrica je odgovorila:
 
"Ono što sa zadovoljstvom mogu reći je da, ne samo tih dodatnih dvije milijarde koliko je preostalo, nego smo danas ugovorili dodatnih 10,7 milijardi kuna vrijednih, velikih kapitalnih, strateških projekata za razvoj istoka Hrvatske", kazala je ministrica.
 
Dodala je da gotovo nema mjesta u cijeloj Slavoniji, u svih pet županija, koja nisu osjetila ili vidjele primjer europskog projekta.
 
Europska sredstva dobra su nadogradnja vlastitih resursa
 
"Možemo govoriti o energetskim obnovama škola, izgradnji dječjih vrtića, ulaganjima u domove zdravlja, u domove za starije i nemoćne, u ambulante, ali i na kraju krajeva, ono što je bitno, mali OPG-ovci također su primjer korištenja ovih sredstava", rekla je ministrica.
 
Europska sredstva su, dodala je, jedna dobra 'poluga', jedan dobar financijski instrument poluge za nadogradnju na ona sredstva koja imamo i vlastite resurse.
 
"Svi kvalitetni razvojni projekti zasigurno će značiti pomak u kvaliteti života", istaknula je Tramišak.
 
Tu je riječ, pojasnila je, ne samo o javnoj infrastrukturi, nego i o projektima koji su namijenjeni razvoju gospodarstva i poduzetništva.
 
Nakon završetka svih projekata, dodala je, znat će se koliko je zahvaljujući njima otvoreno novih radnih mjesta.
 
"Ono što mogu reći je da je kod obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava gotovo šest ili sedam tisuća koji provode te projekte zasigurno su zadržali sebe kao krajnje nositelje OPG-a, sačuvali svoje radno mjesto, isto tako i svoje obitelji", rekla je ministrica.
 
Izvor: Vlada / HTV
 

Pisane vijesti | Fondovi EU | Nataša Tramišak