Treba utvrditi kako je besposadna letjelica došla u Zagreb, u istrazi surađujemo s partnerskim zemljama

Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/15 ožujka/FN55qB0XMAILgf2.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je besposadna letjelica koja je pala u četvrtka bila naoružana te da se tek treba utvrditi kako je došla u Zagreb. Je li to bila pogreška, sabotaža ili je bilo neke namjere je ono što tek treba utvrditi istraga i podaci do kojih možemo doći u razgovorima s partnerskim zemljama, rekao je. Istaknuo je još jednom da je velika sreća da u ovako ozbiljnom incidentu i jasnoj prijetnji za hrvatsku sigurnost nije bilo žrtava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku današnje izjave u Banskim dvorima osvrnuo se na posjet francuskom nosaču aviona Charles de Gaulle u blizini Dubrovnika.

Francuski nosač premijer je posjetio zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem, načelnikom Glavnog stožera Robertom Hranjom i posebnim savjetnikom predsjednika Vlade za poslove obrane Damirom Krstičevićem.

"Razgovarali smo sa zapovjednikom cijele skupine. Tu je sedam brodova, uz francuske, i američki i grčki", kazao je Plenković, pojasnivši da je cilj njihovog boravka ovdje da sudjeluju u operaciji NATO-a koja se zove "Plemeniti štit". Kazao je da je riječ o operaciji kojom se štite one članice Saveza koje graniče s Ukrajinom. Dodao je da s nosača aviona dnevno polijeću zrakoplovi koji se nalaze iznad neba u Bugarskoj i Rumunjskoj. 

Prelet Rafalea iznad Zagreba poruka solidarnosti i sigurnosti

Najavio je da će uskoro iznad Zagreba preletjeli Rafalei zajedno s hrvatskim MIG-ovima u vježbi koja je dio plana redovitih aktivnosti Hrvatske vojske u suradnji s saveznicima i partnerima, naglasivši da je njihov prelet poruka i solidarnosti i sigurnosti.

Premijer je rekao da, uz redovitu suradnju na razini ministarstva obrane i francuske i hrvatske vojske, ovdje je riječ i o dogovoru od petka s predsjednikom Emmanuelom Macronom, odmah nakon što je u Zagrebu pala bespilotna letjelica.

Plenković je izvijestio da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova F-16, Sjedinjenih Američkih Država koji će ovdje boraviti koji dan i također dati potporu sigurnosti Republike Hrvatske.

"To je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa svojim saveznicima, u ovom slučaju i s Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama, što pokazuju naši stalni politički kontakti, pa i jučerašnji razgovor s državnim tajnikom Blinkenom", poručio je.

Parlamentarna većina o padu besposadne letjelice u Zagrebu

Predsjednik Vlade izdvojio je i sastanak parlamentarne većine na kojem je izvijestio partnere o padu besposadne letjelice u Zagrebu i svemu što se dosad saznalo.

Kazao je da je letjelica koja je pala u četvrtak bila naoružana.

"Nije bila unarmend, nego je bila naoružana. To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, možda se nije znalo u petak, ali zna se sada", dodao je Plenković pokazavši fotografije na kojima su tragovi eksploziva koji je pronađen. Rekao je da je važno da javnost ovo vidi kako bi shvatili o čemu je riječ radi ozbiljnosti situacije.

Kazao je da nadležne službe rade, a radit će i dalje kako bi pouzdano i točno utvrdile o kojem se tipu bombe radi. Kad utvrde, ustvrdio je, obavijest će javnost.

Premijer danas posjetio Bojnu zračnog motrenja i navođenja

Premijer je danas, po dolasku iz Dubrovnika, posjetio Bojnu zračnog motrenja i navođenja, koja se nalazi u blizini Velike Gorice, kako bi se prije odlaska u Madrid i Torrejon, uvjerio kako sve to skupa izgleda na radarima i kakva je situacija s letjelicama koje dolaze iz savezničkih i partnerskih zemalja. Kazao je da će mu informacije koje je dobio biti vrlo korisne.

Ponovio je i da prema informacijama Hrvatske vojske i svih nadležnih nikakvu obavijest nismo dobili prije nego je letjelica ušla u hrvatski zračni prostor. Dodao je da se nastoji utvrditi kako je i zašto uopće ta letjelica došla u Zagreb.

"Je li to bila pogreška, sabotaža ili je li bilo neke namjere je ono što tek treba utvrditi istraga i podaci do kojih možemo doći u razgovorima s partnerskim zemljama", rekao je Plenković.

Istaknuo je još jednom da je velika sreća da u ovako ogromnom i ozbiljnom incidentu i jasnoj prijetnji za hrvatsku sigurnost nije bilo žrtava.

Kazao je kako su, po mišljenju stručnjaka, kod pada letjelice na zemlju umjesto na asfalt, tragovi eksplozije manji nego da je udario u tvrdu podlogu.

Još više ćemo ulagati u Hrvatsku vojsku

Kad je riječ o jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, protuzračne obrane i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, predsjednik Vlade je rekao da su to sve procesi koji traju.

"U budućnosti ćemo još više ulagati u Hrvatsku vojsku. Sada u novim okolnostima, nakon 24-og veljače to više nije iznimka, to će biti pravilo i na razini Europe i svijeta. Odluka da umjesto postojećih MiG-ova 21, nabavimo moderne zrakoplove je bila itekako mudra, ispravna i dobra za sigurnost Hrvatske i naših građana", poručio je Plenković.

Želimo da suradnja s NATO-om i o padu letjelice bude detaljna, otvorena i transparentna

Na pitanje novinara kako to da u NATO-u nemaju informaciju da je letjelica bila naoružana, premijer Plenković je rekao kako mu to nije poznato.

"Ne znam zašto je glavni tajnik NATO-a danas odgovarao na pitanja ako nije imao zadnju informaciju. Mi iz dana u dan kako traje istraga i kako imamo više informacija, znamo sve više o tome što se u biti dogodilo, a možda je njegova  informacija ostala od nekog briefinga od prije nekoliko dana", kazao je.

Želimo, naglasio je premijer, da suradnja s NATO-om i na ovoj temi bude vrlo detaljna, otvorena i transparentna. "Mi ćemo obavijestiti njega i druge partnere što smo u međuvremenu saznali i što se poduzelo i što ćemo poduzeti", dodao je.

Upitan ima li novih informacije iz Mađarske i hoće li se mijenjati procedura unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer nismo dobili informaciju o letjelici,  predsjednik Vlade je rekao kako je i on isto jako puno naučio o ovoj temi i kako iz ovog događaja moramo izvući pouke.

Pojasnio je da postoje jasne procedure. Kazao je i da događaj iz Zagreba zahtjeva veću budnost svih koji se bave ovom temom. "Sutra ćemo u Torrejonu dobiti dodatne informacije i vidjeti kako možemo surađivati još bolje nego do sada", dodao je Plenković.

Rekao je da se nije čuo s mađarskim premijerom Orbanom već da se komunikacija odvija na razini hrvatskog i mađarskog ministarstva obrane.

Nalazimo rješenja koja će i dalje smanjivati udar rasta cijena energenata

Što se tiče cijene energenata, premijer je kazao da će se popodne na Užem kabinetu raspraviti Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, kao i Uredba u koju je Vlada već intervenirala o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

"Mi ćemo s tim izmjenama, koje će postati važeće za otprilike dva tjedna, dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina. Prema tome, nalazimo rješenja koja će i dalje smanjivati udar ovog velikog rasta cijena energenata na naše građane i gospodarstvo", naglasio je  Plenković.

Aladrović ostaje ministar

Na pitanje o donošenju rješenja o istrazi nad ministrom rada Josipom Aladrovićem, premijer je potvrdio da Aladrović ostaje ministar. Kazao je kako predstoji još puno radnji kada sud potvrđuje optužnicu i tek onda možemo govoriti što ćemo dalje.

"Nitko nije spominjao da je trenutak pokretanja istrage nama osobito bitan. Da nismo htjeli da se istraga pokrene, ne bismo skinuli imunitet",  rekao je Plenković.

Podsjetio je da su poslali na savjetovanje promjenu Zakona o Vladi kako bi se ukinuo imunitet članovima Vlade za kaznena djela koja se gone po službenoj dužnosti i zaprijećena kazna je manja od pet godina.

Besprizornom je ocijenio praksu puštanja u javnost informacija iz istrage u pojedinim medijima u fazama postupka. Kazao je da je to politički neprihvatljivo i sramotno, jer se ljude proglašava krivim prije dovršetka postupka.

Još uvijek ne znamo zašto je Danijel Bezuk pucao na Banske dvore

Premijer je podsjetio da još uvijek ne znamo zašto je Danijel Bezuk pucao na Banske dvore.

"Dok se ne otkrije kako i zašto je Bezuk došao pucati u Banske dvore, ne s ciljem da rani policajca Oskara Fiurija, nego vrlo vjerojatno da napravi atentat na predsjednika Vlade, a o tome ne znamo još ništa, to je za mene u ovakvim sigurnosnim okolnostima prioritet broj jedan za DORH. I kad se tu napravi progres, neka puštaju u medije što hoće", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti