U Banskim dvorima predstavljena prva faza arheoloških istraživanja u sjevernom dijelu dvorišta

  • Slika /Vijesti/2021/ožujak/05 ožujak/IMG-6433.png

Premijer Plenković izvijestio je da je u Banskim dvorima Hrvatski restauratorski zavod obavio istražne radove nužne za cjelovitu obnovu zgrade, koja je oštećena u potresu. Naveo je da je prvom fazom ovih radova obuhvaćeno istraživanje sjevernog dijela dvorišta, dodavši da na prostoru od oko 500 četvornih metara rezultati svjedoče o životu u kontinuitetu od čak 3000 godina. Najavio je da se priprema i projekt konstrukcijske obnove zgrade Vlade u sklopu kojeg će biti izgrađena multifunkcionalna dvorana. 

Danas je u Banskim dvorima predstavljena prva faza arheoloških istraživanja u sjevernom dijelu dvorišta, vezanih za obnovu zgrade.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je cilj današnjeg susreta upoznati hrvatsku javnost s preliminarnim i neočekivanim, ali vrijednim arheološkim nalazima koji su pronađeni u zgradi Banskih dvora nakon što su prethodno provedeni geotehnički i konzervatorski radovi.
 
Podsjetio je na sve ono što je dosad napravljeno na Gornjem gradu u vezi s obnovom kulturne baštine stradale u potresu. "Mi smo sa stručnjacima Ministarstva kulture i medija, konzervatorima, restauratorima, statičarima i drugima radili na pripremi cjelovite obnove najstarijeg zagrebačkog urbanog tkiva i povijesne jezgre grada", kazao je Plenković.
 
Obnova kulturne baštine Gornjeg grada stradale u potresu
 
Rekao je da je ujedno riješen i dugogodišnji problem smještaja stalnog postava Hrvatskog povijesnog muzeja, koji će se sa svoje adrese u palači Vojković – Oršić – Kulmer – Rauch, proširiti na palaču Jelačić, donedavnu adresu Državnog hidrometeorološkog zavoda.
 
"Time će ova važna nacionalna muzejska institucija na dvije lokacije zaokružiti kulturno-povijesnu cjelinu Gornjega grada. Osigurat ćemo također i obnovu palače Jelačić i time napokon osigurati primjerenu zgradu za stalni postav Povijesnog muzeja", kazao je Plenković.

Premijer je podsjetio da je zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda trenutno zbog štete od potresa izvan funkcije, rekavši da će se izrada cjelovite projektne dokumentacije i prva faza obnove realizirati sredstvima europskog Fonda solidarnosti.

Napomenuo je da će za potrebe Hrvatskog restauratorskog zavoda biti obnovljena zgrada Tvornice duhana Zagreb.

"Mi smo također pronašli i novi smještaj Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti u zgradi Demetrovoj 18, u kući Lovrenčić", kazao je Plenković, dodavši da je obnova te zgrade u tijeku i radove također vodi Hrvatski restauratorski zavod. "Time će jedan od najposjećenijih zagrebačkih muzeja dobiti prvi put vlastitu zgradu", rekao je Plenković, podsjetivši da trenutno djeluje u iznajmljenom prostoru u Ćirilometodskoj ulici.

Predsjednik Vlade naveo je da će se obnoviti i Galerija Klovićevi dvori i vrijedne palače u Opatičkoj ulici, a priprema se i projektna dokumentacija za obnovu jedne od najoštećenijih zagrebačkih sakralnih građevina – crkve Svete Katarine, jedne od najvrjednijih baroknih crkava u Hrvatskoj.

"Ovaj jedinstveni spomenik bit će u fokusu obnove naših konzervatora i restauratora, a obnavljat će se i crkva Svetoga Marka koja je također djelomično izvan funkcije, a to je jedan od najpoznatijih simbola Zagreba i ima posebno mjesto u srcu svih Hrvata", kazao je.

Premijer Plenković izvijestio je da su na zgradi Hrvatskog sabora obavljeni hitni radovi koji su omogućili da u sigurnosnom pogledu zgrada bude funkcionalna, a u prvoj fazi restauracijski radovi će se financirati iz sredstava europskog Fonda solidarnosti. Dodao je da će nastavak radova biti iz niza drugih izvora koje će Vlada osigurati.

Arheološki nalazi u Banskim dvorima

"Ono što je danas posebno zanimljivo, i što su neki od vas već imali priliku vidjeti u obližnjem dvorištu, su arheološki nalazi koji su nam otkrili dosad nepoznatu povijest ove zgrade", rekao je predsjednik Vlade.

Izvijestio je da je u Banskim je dvorima Hrvatski restauratorski zavod obavio istražne radove nužne za cjelovitu obnovu zgrade, koja je također oštećena u potresu. Naveo je da je prvom fazom ovih radova obuhvaćeno istraživanje sjevernog dijela dvorišta, dodavši da na prostoru od oko 500 četvornih metara rezultati svjedoče o životu u kontinuitetu od čak 3000 godina na Gradecu od prapovijesti do danas.

"O tome svjedoče postojanje prapovijesnih objekata iz razdoblja starijeg i mlađeg željeznog doba i to upućuje na postojanje velikog i važnog prapovijesnog naselja na ovome mjestu", dodao je Plenković.  

U sjevernom dvorištu zgrade multifunkcionalna dvorana

Premijer je rekao da će se nastavati istraživanja i na južnom dijelu dvorišta i bit će povezana s nalazima konzervatorskih istraživanja cijele unutrašnjosti Banskih dvora. Najavio je da se usporedno s ovim radovima, priprema i projekt konstrukcijske obnove zgrade.

"A mi smo i prije potresa započeli s planovima da se sjeverno dvorište zgrade natkrije te da dobije jednu multifunkcionalnu dvoranu koja bi bila korištena i za tiskovne konferencije, skupove i za različita druga događanja kako bi upotpunili kapacitete kojih u ovom trenutku nedostaje u zgradi Vade", ustvrdio je premijer. Dodao je da će za ove radove biti proveden javni arhitektonski natječaj.

"Nakon freski otkrivenih prije par godina u dvorani Ban Jelačić, sad smo htjeli javnosti predstaviti preliminarne informacije o onome što je u proteklim mjesecima ovdje pronađeno", zaključio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti | Andrej Plenković