U Davosu razgovaramo o izazovima značajno izmijenjenoga svijeta. Ulazak u Eurozonu osnažit će hrvatsko gospodarstvo

  • Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/24 svibnja/IMG_0022.jpg

Premijer Plenković je kazao da je Svjetski gospodarski forum 2022. kao neformalno okupljanje lidera iz politike, gospodarstva, akademske zajednice i medija prigoda da svi zajedno analiziraju svijet u bitno izmijenjenim okolnostima. "Za Hrvatsku je važno da vidimo koji su globalni trendovi, da damo svoj doprinos u sigurnosnom, gospodarskom i financijskom smislu", rekao je.  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u Davosu na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma, koji se održava nakon dvije godine zastoja zbog pandemije Covida-19. Uz predsjednika Vlade je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Po dolasku u Davos, sudjelovao je na Neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera na temu "Revitalizacija Transatlantskog saveza", na kojem su, između ostalih, sudjelovali i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Predsjednik Vlade sudjelovao je i u raspravi na temu "Globalna uloge Europe", zajedno s predsjednicima vlada Španjolske, Grčke, Austrije, Belgije i Luxembourga, te izvršnim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i povjerenikom Europske komisije za gospodarstvo Paolom Gentilonijem.

U izjavi za medije, premijer je kazao da je Svjetski gospodarski forum 2022. kao neformalno okupljanje lidera iz politike, gospodarstva, akademske zajednice i medija prigoda da svi zajedno analiziraju svijet u bitno izmijenjenim okolnostima, podsjetivši da su zadnji put u Davosu bili prije dvije i pol godine.

Istaknuo je dugotrajno trajanje pandemije COVID-a 19, kao i brutalnu rusku agresija na Ukrajinu što je uzrokovalo, ne samo veliku humanitarnu tragediju za ukrajinski narod, nego i za okolne zemlje zbog vala izbjeglica.

"Ali ključna posljedica je rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala, hrane, a u konačnici i energetska kriza koja se preljeva na inflatorne pritiske u Europi, ali i drugdje u svijetu", rekao je Plenković.

Digitalizacija važna za transformaciju gospodarstava

I upravo, dodao je, to su i one ključne teme gdje ćemo nastojati vidjeti kako odgovoriti na izazove značajno izmijenjenoga svijeta, a sve u kontekstu klimatskih promjena i agende digitalizacije koja je najbitnija kako bi se gospodarstva transformirala i ulovila korak sa svim naprednim razvojem tehnologija i gospodarskih tijekova.

"Zato je za Hrvatsku važno da vidimo koji su globalni trendovi, da damo svoj doprinos u sigurnosnom, gospodarskom i financijskom smislu i s te strane je dobro da baš u ovom trenutku, tri mjeseca od početka ruske agresije na Ukrajinu, imamo prigodu okupiti se ovdje nakon toliko vremena", zaključio je Plenković.  

Od sastanaka, premijer je izdvojio onaj s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom te s premijerom Gruzije Iraklijem Garibashvilijem, s kojim je razgovarao o reakcijama na aplikaciju za članstvo te zemlje u Europskoj uniji, kao i s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom s kojima je razgovarao o unaprjeđivanju suradnje.

Članstvo u Eurozoni osnažit će naše gospodarstvo   
  
Predsjednik Vlade Plenković sastao se i s predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde, kojoj je zahvalio na podršci za pridruživanje Eurozoni. "Izlazak iz makroekonomskih neravnoteža, kao i ocjene agencija za kreditni rejting potvrđuju da je Hrvatska gospodarski i financijski stabilna. Članstvo u Eurozoni osnažit će naše gospodarstvo!", objavio je na Twitteru.

Tijekom dana sudjelovao je i na svečanosti dodjele odličja "Bijeli orao" bivšoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović za doprinos u razvijanju odnosa Hrvatske i Poljske.

"Čestitam Kolindi Grabar Kitarović kojoj je Andrzej Duda dodijelio visoko odličje Poljske "Bijeli orao" za zasluge u Inicijativi Tri mora! Hrvatska nastavlja sudjelovati u projektu 3SI koji je važan za energetsku diversifikaciju i suradnju zemalja srednje i istočne Europe!", poručio je premijer putem Twittera.

Predsjednik Vlade sudjelovao je i na radnoj večeri na temu "Globalna uloga Europe".
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković