U Hrvatskoj 11 novozaraženih koronavirusom, nema novog žarišta niti panike

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/15 svibnja/Pressica_1505_2.JPG

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno 11 novooboljelih od koronavirusa, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2269, priopćio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Jedna novooboljela osoba je iz Sisačko-moslavačke županije, dvije su iz Istarske, tri iz Splitsko-dalmatinske, tri iz Zagrebačke županije te  dvije novooboljele osobe iz Grada Zagreba.

Do sada je testirano 70.995 osoba, od toga 368 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju je 9 osoba. Nema pacijenata na respiratoru.

U 24 sata ozdravio je još jedan pacijent, a preminuo nije nitko. Ukupan broj ozdravljenih je 2.142, a 107 osoba je preminulo.

Identificirani svi bliski kontakti novooboljelih, nužno odgovorno ponašanje

Svi oboljeli su promptno obrađeni i identificirani su svi njihovi bliski kontakti te je situacija pod kontrolom, rečeno je u četvrtak na sjednici Vlade.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su današnji podaci "još jedna vrsta upozorenje da je virus još uvijek tu te da je je potrebno pridržavati se preporuka HZJZ-a".

"Važno je, naravno da naši građani ne putuju u inozemstvo, a pogotovo u zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno", dodao je.

Takvo ponašanje preduvjet da se povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj drži pod kontrolom, što je pretpostavka nesmetanog funkcioniranja gospodarstva", dodao je.

Najavio je i da će 19. i 26. lipnja s dva broda iz Kine stići kupljena i donirana medicinska i zaštitna oprema ukupne težine 407,3 tona.

Beroš: Nema novog žarišta koronavirusa u Hrvatskoj niti panike
 
"U ovom trenutku danas imamo još nekoliko novooboljelih u Hrvatskoj, svi ti ljude su detektirani i zna se kako su se i gdje su se zarazili, svi njihovi kontakti su na neki način pod epidemiološkim nadzorom. U ovom trenutku nema nikakve panike i nema naznake za nekakav značajniji drugi val (epidemije)", izjavio je Beroš novinarima u Splitu.
 
Ponovio je nekoliko put kako moramo biti oprezni i promišljati o mogućnosti nastavka epidemije koronavirusa.
 
"Brojni stručnjaci misle da je drugi val eventualno i moguć, ali možda ne sad u jeku ljeta, jer epidemiološki virusne bolesti respiratornog tipa se slabije prenose. Međutim objektivno ako virus bude i dalje prisutan, moguće je očekivati drugi val na jesen", procijenio je.
 
Pozvao je građane na daljnje pridržavanje mjera i izrazio uvjerenje da će otvaranje polučiti dobre ekonomske rezultate, bez značajnije ugroze zdravlja građana.
 
Izvor: Hina  / Vlada
 

Pisane vijesti