U Hrvatskoj zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze koronavirusom, sutra dolazi cjepivo AstraZenece

Slika /Vijesti/2021/veljača/05 veljače/HN20210122885341.JPG

Krunoslav Capak izvijestio je da u subotu dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece, u nedjelju će biti distribuirano, a cijepljenje počinje idući tjedan. Davor Božinović poručio je da nitko u ovom trenutku ne može reći kad će se ublažiti mjere jer je virus pokazao da se u deset dana situacija može rapidno promijeniti. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da u subotu dolazi prva tranša cjepiva AstraZenece, u nedjelju će biti distribuirano, a cijepljenje počinje idući tjedan i nema razloga donositi preporuku da to cjepivo nije djelotvorno za starije od 65. 

Također, tijekom veljače trebalo bi biti dostupno 154.000 doza tog cjepiva, rekao je Capak u petak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u petak.

"Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti", dodao je. 

Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio cjepivo, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je cjepivo gotovo 100 posto učinkovito na teže oblike bolesti. Djelotvornost kod starijih osoba je podjednaka kao i kod mlađih. 

"Nemamo razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacije koju je postavila Europske agencije za lijekove", poručio je Capak.

Rekao je kako su neke europske zemlje preporučile da se tim cjepivom ne cijepe stariji od 65 godina, ali oni smatraju da za time nema potrebe i razloga.

Također, naveo je kako podaci o učinkovitosti cjepiva različitih proizvođača nisu izravno usporedivi jer su istraživanja provedena na različite načine - to će biti moguće tek nakon cijepljenja šire populacije. Nadalje, dat će preporuku da se druga doza cjepiva aplicira 8-12 tjedana nakon prve doze jer je učinkovitost nešto veća kada je veći razmak između dvije doze. 

Capak je potvrdio da će sve županije dobiti dio cjepiva AstraZenece.

Upitan hoće li netko, ako odbije to cjepivo izgubiti pravo na cijepljenje, odgovorio je da je to u redu ako je dostupno drugo cjepivo i da neće imati nikakve posljedice. 

Najviša incidencija je u Sisačko-moslavačkoj županiji, najmanja u Istarskoj

Vezano za mogućnost odlaska u Srbiju kako bi se osoba bez čekanja cijepila ruskim ili kineskim cjepivom u privatnim klinikama, Capak je rekao kako nemamo razloga sumnjati da su ta cjepiva štetna, ali i upozorio da su za rusko cjepivo rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni tek prekjučer, a za kinesko još nisu.

Također, naglasio je, EU ima dodatnu legislativu koja traži posebne postupke registracije za lijekove koji dolaze na tržište. 

"Ako se želite ići cijepiti u Beograd, to je vaš izbor. U Hrvatskoj se ne možete trenutno cijepiti ruskim ili kineskim, ali se možete cijepiti kada dođete na red s cjepivima koja su registrirana na području EU", poručio je Capak. 

Na konferenciji je izvješteno kako je s jučerašnjim danom u Hrvatskoj cijepljeno 59.593 osobe, a 35.912 osoba je primilo i drugu dozu. 

Capak je istaknuo kako u ovom tjednu imamo 13,1 posto manje oboljelih nego prošli tjedan. Što se tiče incidencije, prosjek za Hrvatsku je 164,7. Najvišu, 265,2 ima Sisačko-moslavačka županija, a najniža je u Istarskoj - 46,9 je najniža. 

Ako uspoređujemo incidenciju s drugim zemljama, Hrvatska je na šestom mjestu u EU. Nižu imaju Mađarska, Danska, Bugarska, Grčka i Finska, dok najvišu incidenciju ima Portugal. Što se tiče udjela pozitivnih testova u testiranjima, riječ je o udjelu od 8,7 posto i na 18. smo mjestu na listi zemalja EU.

Nadalje, Capak je izvijestio kako je HALMED zaprimio 596 prijava na nuspojave cjepiva, 579 na Pfizerovo i 17 na Modernino. Bilo je 26 alergijskih reakcija, a sve ostale nuspojave su blagoga karaktera, rekao je.

Beroš: Usuglašeno povećanje koeficijenta vozačima saniteta

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo na najavu štrajka vozača saniteta istaknuvši da je povećanje koeficijenta za njih utemeljeno. Pokrenuti su razgovori, radna skupina se sastala dva puta.

"Usuglašeno je povećanje koeficijenta. Idući tjedan je još jedan sastanak, nakon toga slijedi procedura, savjetovanje i Vladina procedura. Ne bi trebalo biti nikakvih problema", rekao je Beroš. 

Osvrnuo se na to što je jutros zabilježen nešto više zaraženih u Splitsko-dalmatinskog županiji, pojasnivši da oni jučer nisu mogli unijeti sve u platformu pa su to učinili danas za dva dana.

Božinović: Ne mogu davati izjave koje bi se mogle protumačiti kao utjecaj na rad policije

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je i policijsku raciju u jednom restoranu na Trešnjevci, ali i snimku od kraja siječnja na kojoj se u konobi Željka Keruma slavi rođendan u društvu sudaca. Rekao je da je policija u Zagrebu imala dojavu. 

Na pitanje kakvu poruku suci šalju javnosti istaknuo je da kao ministar unutarnjih poslova ne može dati zadovoljavajući odgovor jer mu je kao ministru bitno da policija radi svoj posao.

"S obzirom da sam na čelu sustava, a policija provodi izvide, ne mogu davati izjave koje bi se mogle protumačiti kao utjecaj na rad policije", rekao je, izrazivši uvjerenje da će policija profesionalno obaviti svoj posao.

Vezano za mogućnost uvođenja covid putovnica rekao je da će se o tome raspravljati na razini EU jer je jedinstveno tržište.

Na upit koliko je realno da se odluke od 15. veljače ublaže poručio je da nitko ne može reći u ovom trenutku što će biti konkretne odluke jer je virus pokazao da se u deset dana situacija može rapidno promijeniti. 

Osvrnuo se na najavu da će radnicima na ulazu u Sloveniju trebati negativan PCR test.

''Po mom razumijevanju to je posljedica pooštravanja režima ulaska u Austriju. Po novoj uredbi moraju jednom tjedno predočiti negativan test'', rekao je šef Nacionalnog stožera.

Dodao je da je u kontaktu sa slovenskim kolegom, a nada se da će se cijeli režim relaksirati. ''Stupa na snagu danas, ali prema našim informacijama nije krenulo nekako tvrdo'', rekao je Božinović.

Rekao je da smo mi u Hrvatskoj u crvenom s obzirom da imamo incidenciju 164,7 na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, a prosjek u zadnjih tjedan dana nam je 8,7 posto.

Dodao je da to tjera svaku zemlju da dođe do smanjenja brojeva, pogotovo kako bismo osigurali uspješnu turističku sezonu.

Markotić: Liječenje plazmom pokazuje se učinkovitim

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izvijestila je o dobroj vijesti kod liječenja covida-19 koja je vezana za plazmu osoba koje su preboljele tu bolest. 

Zaključak studije je da bi se kod starijih od 65 godina unutar 72 sata mogla primjenjivati plazma visokog titra antitijela, a treba je dati prije nego što je razvijen teži oblik bolesti.

Istraživanje sugerira da i mlađi s rizičnim faktorima mogu ići po toj shemi davanja plazme, kao i bolesnici koji su imunokompromitirani. Dodala je da Hrvatska nema dovoljno bolesnika i dovoljno plazmi iako se plazma koristi i u Klinici, ali da su primijetili da ju treba primijeniti prije dok se bolest nije jako razvila, odnosno, plazma "nema puno koristi" za osobe koje su već na respiratoru.

Stožer: U Hrvatskoj 549 novooboljelih od covida-19

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 549 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 16 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U tom razdoblju testirane su 5453 osobe.

Trenutno je u Hrvatskoj ukupno 2955 aktivnih slučajeva covida-19. Među njima su 1203 pacijenta na bolničkom liječenju, a na respiratoru ih je 106.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 234.702 zaražene osobe. Umrlo ih je 5122, a ukupno se oporavilo 226.625 osoba, od toga 552 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 13.993 osobe.

Od početka epidemije do danas ukupno je na koronavirus testirano 1.217.755 osoba, naveli su iz Nacionalnog stožera CZ.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti