U Ministarstvu obrane svečano dodijeljeni činovi i pohvale u povodu Dana pobjede

U Ministarstvu obrane u petak su svečano dodijeljeni činovi 161 časniku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice VRO Oluja, a ministar obrane Mario Banožić najavio da se u vojsci moraju pokrenuti razvojni procesi.

Ministar Banožić istaknuo je kao zadaće bolju opremljenost vojske, modernizaciju i opremanje smještajnih i kapaciteta za obuku, a najavio je i reorganizaciju i podizanje razine uspješnosti rada u MORH-u.

"Želim da i u budućnosti MORH pokrene određene procese koji su zaustavljeni. To će nam biti cilj u ovom mandatu. Znam da se nalazimo u teškom financijskom razdoblju", rekao je te dodao da se proračun po pitanju HV-a neće više smanjivati.

Dodao je da će kroz dokument dugoročnog plana razvoja HV-a stvoriti desetogodišnji plan opremanja i, isto tako, navesti i jasne izvore financiranja.

Prilikom proslave Dana pobjede u Kninu pazit će se, kaže, na epidemiološke mjere, a nastojati zadržati sve događaje u posljednjih 25 godina.

Preleti MIG-ova i ove godine

"Kada govorimo o 5. kolovozu, nastojali smo zadržati sve događaje, osim odlaska na tvrđavu. Sva će događanja biti na trgu na način da će se sve ostalo što se bude događalo na tvrđavi pratiti na trgu preko video-zida. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća, preleti MiG-ova i Krila Oluje bit će i ove godine. Pokušali smo utjecati samo na ono samo gdje se događaju kontakti ljudi", najavio je Banožić.

Na pitanje novinara je li se prilikom dogovora o dolasku potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin te ministra branitelja Tome Medveda u Grubore dogodila kakva trgovina, Banožić je odgovorio kako tu nije riječ o trgovini.

"Kada govorimo o Miloševiću, a riječ je o članu Vlade - do sada su na Oluju dolazili svi članovi Vlade. Ministar branitelja doći će na događaj u Grubore i mislim da je to pozitivan pomak u zatvaranju ideoloških priča koje se ponovno otvaraju u hrvatskom društvu", kazao je Banožić.

Poručio je kako se svaka žrtva koja se dogodila u periodu rata bila žrtva koja se nije trebala dogodili.

Dali smo zahtjeve za nabavku zrakoplova SAD-u i Švedskoj

O obnovi zrakoplovstva kazao je kako su do sada podnijeli zahtjeve SAD-u za nabavkom novih F-16 višenamjenskih borbenih zrakoplova te prema Švedskoj i nabavci Gripena.

Ostala je i mogućnost nabave polovnih zrakoplova, te su zatražene ponude od Norveške, Grčke i Izraela.

Banožić je najavio da će ponude biti dostavljene početkom rujna.

Hranj: Treba prepoznati najbolje u HV-u koji su se iskazali radom i zalaganjem

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj poručio je kako danas imamo priliku prepoznati najbolje među hrvatskim vojnicima, pogotovo one koji su se istaknuli svojim radom, zalaganjem i svojim djelima.

Odlukama predsjednika Republike Zorana Milanovića u viši čin promaknuto je 161 časnika od kojih je 25 žena te 136 muškaraca te 218 dočasnika koje je promaknuo admiral Hranj, od kojih je 19 žena i 199 muškaraca.

"Temelj daljnjeg razvoja HV-a ostaju tekovine, vrijednosti i načela iz Domovinskog rata. Moramo prepoznati da nova vremena donose i nove sigurnosne izazove. Stalnim prilagodbama organizacijske strukture, nabavkom novih sredstava i opreme te inovativnom obukom moramo održavati postojeće i razvijati nove sposobnosti", naglasio je Hranj.

Na dodjeli su još prisutni bili izaslanik predsjednika Republike i savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić te državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti