U ponedjeljak Vlada stavlja izvan snage Odluku o nabavi borbenih aviona, ostajemo predani modernizaciji HRZ-a

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/12 siječnja/H20190112047439.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Splitu komentirao u izjavi medijima aktualne teme. Osvrnuo se i najavu kandidature potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Novinare je, prije svega, zanimalo njegovo mišljenje o sudjelovanju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića na proslavi Dana Republike Srpske, koji je bosanskohercegovački Ustavni sud proglasio neustavnim, kao i o boravku hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija tog dana u Banjoj Luci.

''Bilo bi dobro napraviti ključnu distinkciju - HDZ BiH je neovisan o nama, gospodin Čović donosi svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima. U Banjoj Luci nije bio prvi put, bio je već nekoliko puta, tu temu ostavljam njemu i HDZ-u BiH da je komentira. S aspekta Hrvatske, nismo imali obavijest da će tamo nazočiti naš veleposlanik, koji se prije svega trebao konzultirati s nama. Taj dan nije trebao biti tamo. I prije je imao pozive pa nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s imenovanjem novog veleposlanika u BiH", rekao je premijer.

Predsjednik Vlade naglasio je kako je RH zemlja koja najviše podržava europski put BiH, ali i kako trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj.

''Ono što je izrazito važno je da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski, mi smo apsolutno najviše podržavali europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti konstitutivnih naroda'', naglasio je.

Predsjednika Vlade novinari su također upitali o kandidaturi potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

''Mislim da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne funkcije glavne tajnice Vijeća Europe. Imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. Taj hrvatski angažman naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njezinom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi'', izjavio je premijer Plenković.

Govoreći o ulaganjima i projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, predsjednik Vlade istaknuo je izvrsnu suradnju između Vlade, županije te gradova i općina u razvoju Dalmacije i Splita - od prometne infrastrukture i unaprjeđenja sposobnosti gradskog prometa, rješavanja pitanja državne imovine, gospodarenja otpadom, kao i većih investicije u škole, vrtiće, centre izvrsnosti, sveučilišta i fakultete.

''Želimo da Split bude znanstveno, kulturno, sveučilišno i sportsko središte što zaslužuje kao najveći hrvatski dalmatinski grad'', poručio je premijer.

Također je najavio i da će Vlada na sjednici u ponedjeljak izvan snage staviti Odluku o nabavi borbenih aviona, naglasivši još jednom kako nije došlo do štete za hrvatski državni proračun.
 
Ponovio je da mu je žao što do realizacije posla s Izraelom nije došlo, dodavši da nitko nije očekivao ovakav epilog, što ne mijenja temeljnu stratešku namjeru i odluku da Hrvatska zadrži i modernizira ratno zrakoplovstvo.

Istaknuo je kako tu odluku vjerojatno ne bi donijeli da je bilo jasno da je proizvođač te tehnologije, američka kompanija, sasvim uvjerena da američka administracija neće odobriti posao s moderniziranim zrakoplovima.

''To nije bilo tako jasno niti se to moglo razabrati ni iz posjeta ministra obrane SAD-a u srpnju, a niti iz posjeta predsjednika Izraela. Nije se to moglo ni zaključiti iz činjenice da su izraelski F-16 Barak letjeli iznad Knina 5. kolovoza. Takvog analitičara, a vidim i među današnjim kritičarima, nije bilo'', rekao je premijer Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković