U sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno 11,3 milijarde kuna

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/9 prosinca/SBS-VU-1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Vukovaru 10. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši kako je do 30. studenoga u sklopu tog projekta ugovoreno 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijarda kuna. U istom razdoblju isplaćeno je 4,5 milijarda kuna, odnosno 24 posto nepovratnog novca u odnosu na ciljani iznos. 

U uvodnom govoru, premijer Plenković podsjetio je kako je Vlada, uvažavajući status Vukovara kao simbola Domovinskog rata, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica.

"A sve to na ranije usvojeni Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, pri čemu je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje", dodao je Plenković.

Vlada je u intenzivnim kontaktima s EK o zakonu o razvoju Vukovara

Istaknuo je i kako je Vlada u intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom o zakonu o razvoju Vukovara, koji, kazao je, treba dobiti pozitivne ocjene Komisije zbog sustava dopuštenih državnih potpora. Dodao je da na tom pitanju osobito radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

"Mislim da smo napravili dobar napredak za Junckerove komisije, a sada i u novoj Komisiji moramo postići stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade naglasio je da je, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenoga ugovoreno 11,3 milijarde kuna, to jest 60,4 posto od predviđenih 18,7 milijardi kuna, a u istom razdoblju je isplaćeno 4,5 milijarda kuna, odnosno 24 posto nepovratnog novca u odnosu na ciljani iznos. 

Vrijednost Razvojnog sporazuma iznosi milijardu kuna

Istaknuo je kako je u program ruralnog razvoja usmjereno pet milijarda kuna, znatna financijska sredstva uložena su u 20 bolnica, 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu te 37 projekata kulturne i prirodne baštine, a vrijednost Razvojnog sporazuma, rekao je premijer, u ovom trenutku iznosi milijardu kuna. 

"U okviru integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, primjerice Osijek i Slavonski Brod, do sada je ugovoreno 187,3 milijuna kuna, isplaćeno je 10,5 milijuna kuna od alokacije od 421 milijun. Nastavljamo s pozivima te će do početka 2020. godine biti raspisano još sedam poziva ukupne vrijednosti 77 milijuna kuna", kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade ocijenio je kako spomenuta postignuća govore da je bilo ispravno napraviti projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

"Mi stoga radimo na novoj financijskoj perspektivi na posebnim aranžmanima kroz provedbu projekata. Hrvatska će preuzeti predsjedanje pa ćemo voditi računa da upravo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem bude prepoznat u idućih sedam proračunskih godina, što će znatno pojednostaviti i olakšati financiranje projekata", poručio je Plenković.

Premijer je spomenuo i da je Hrvatska početkom studenog preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. Izrazio je zadovoljstvo da su tom prigodom u Vukovaru ministri Gordan Grlić Radman i Marko Pavić, zajedno sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom, predstavili prioritete hrvatskog predsjedanja, koje je prethodna usvojila Vlada i koji će pomoći, ustvrdio je Plenković, da se zajednički iskoriste mogućnosti koje su vezane na ovu tzv. makroregionalnu strategiju Europske unije.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić istaknuo je veliko značenje poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dijelom ostvarenih projekata.

Naglasio je potrebu da se osiguraju veće količine drvne mase za vukovarsko-srijemske prerađivače, dok je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio nastojanja Vlade da kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Hrvatske.

Potpisani ugovori za razvojne projekte vrijedni gotovo 500 milijuna kuna

Ministar Marko Pavić izvijestio je da će se, u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, danas potpisati ugovori za razvojne projekte vrijedni gotovo 500 milijuna kuna, a ukupno se do sada podupire i 531 poduzetnička inicijativa.

"Iz Programa ruralnog razvoja na području Slavonije, Baranje i Srijema ugovoreni su projekti vrijedni 5,2 milijarde kuna, kojima je predviđeno otvaranje 1.853 novih radnih mjesta", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uz predsjednika Vlade na sjednici Savjeta sudjelovali su ministar državne imovine Mario Banožić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Prije početka sjednice Savjeta, u gradskoj upravi premijer Andrej Plenković sastao se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Izvor: Vlada/Hina


 

Pisane vijesti