U sljedećih 30 dana doradit će se nacrt mjera sukladno Zakonu o obnovi

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/30 rujna/Predsjednik.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade osvrnuo se na danas održanu 1. sjednicu Stručnog savjeta za obnovu, komemoraciju u Varivodama, svečanost primopredaje Gradnje 733-Algoma Intrepid u Brodogradilištu 3. Maj, otvaranje Centra za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku te posjet Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića Hrvatskoj.

Premijer Plenković kazao je da su na 1. sjednici Stručnog savjeta za obnovu razmijenjena mišljenja s brojnim stručnjacima kako doraditi nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u sljedećih 30 dana.

"Mislim da je bilo vrlo dobro jer smo razmijenili mišljenja s brojnim stručnjacima iz akademske zajednice, komora i drugih tijela kako da u sljedećim danima doradimo nacrt programa mjera koje bi Vlada trebala usvojiti u sljedećih 30 dana sukladno Zakonu o obnovi koji je usvojen u Hrvatskom saboru. Vjerujem da ćemo dobiti kvalitetan input svih koji ga mogu dati", rekao je Plenković.
 
Podrška Vlade 3. Maju 
 
Premijer je jučer sudjelovao u Brodogradilištu 3. Maj u Rijeci na svečanosti primopredaje Gradnje 733-Algoma Intrepid. Njegovo ime znači "neustrašiv", kazao je Plenković, dodavši da je riječ o samoiskravajućem brodu za rasute terete koji će otići na Velika jezera u Kanadu.

"I to je prije svega potvrda mudre politike Vlade Republike Hrvatske koja je odlučila podržati 3. Maj i dati državno jamstvo pa su slijedom toga dobili i odgovarajući kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj", rekao je Plenković, dodavši da će 3. Maj prodajom broda sredstva vratiti HBOR-u, a time će se anulirati državno jamstvo.  

Naglasio je da 3. Maj s 800 radnika i 250 kooperanata predstavlja simbol Rijeke i Primorsko-goranske županije.

"Zahvaljujem još jednom direktoru 3. Maja Ediju Kučanu i svim radnicama i radnicima na angažmanu jer ovo je signal da se uz dobro kontrolirane procese u hrvatskim brodogradilištima brod može isporučiti na vrijeme bez dodatnih troškova i uz pametno angažirana jamstva Vlade", poručio je.  

U Varivodama počinjen teški zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi

Premijer je zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem sudjelovao na komemoraciji u Varivodama, gdje je, naglasio je Plenković, prije 25. godina počinjen teški zločin protiv nevinih i nemoćnih ljudi.  

Predsjednik Vlade je istaknuo kako je to bilo djelo pojedinaca, a ne politika Vlade, države ili prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Naglasio je da je u ukupnoj politici pomirbe i nizu aktivnosti koje je poduzela Vlada i parlamentarna većina važno na ovaj način nastaviti voditi računa o događajima iz bliske povijesti i, što je najvažnije, poručio je, graditi preduvjete kvalitetnog života dostojnog 21. stoljeća upravo u dijelovima Hrvatske koji su bili ratom opustošeni.

"To znači ulagati u infrastrukturu, vodu, struju, ceste, obnovu, otvaranje radnih mjesta, tim putem ćemo se voditi gledajući upravo na područja gdje žive građani iz redova srpske nacionalne manjine", istaknuo je Plenković.

U Šibeniku otvoren Centar za poduzetništvo i nove tehnologije vrijedan 28 milijuna kuna 

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na novootvoreni Centar za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u Šibeniku, ocijenivši da je riječ o sjajnom projektu.

"Ministar Malenica i ja bili smo tamo u kontekstu naših napora za daljnjom digitalizacijom", naveo je premijer, iskazavši podršku ICT industriji u kojoj su, kazao je, radna mjesta budućnosti. Rekao je da je projekt Trokut vrijedan 28 milijuna kuna i sufinanciran je europskim sredstvima.

Pomagat ćemo BiH na njezinom europskom i reformskom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je i na posjet Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Naglasio je da je na institucijama i strankama Bosne i Hercegovine da se dogovaraju o funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine i zakonima koje donese, izdvojivši pritom izborni zakon.

Kazao je da je stav Hrvatske jasan i ne smatra dobrim da se prema postojećim propisima događaju situacije u kojem članovi jednog konstitutivnog naroda biraju drugom konstitutivnim narodu, primjerice, člana Predsjedništva.

"Ta činjenica je za nas neprihvatljiva, ne pridonosi povjerenju i dobrom funkcioniranju i to smo vrlo jasno istaknuli i na tome ćemo inzistirati u daljnjim aktivnostima ", poručio je Plenković.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina Hrvatskoj prijateljska i susjedna zemlja. "I nastojat ćemo rješavati sva otvorena pitanja, povećavati trgovinsku razmjenu i pomagati BiH na njezinom europskom i reformskom putu", istaknuo je.

Predsjednik Vlade spomenuo je i Opću skupštinu UN-a koja je održana u virtualnom formatu, na kojoj smo, rekao je, zastupali stavove Hrvatske o brojnim globalnim temama.  



Pisane vijesti | Andrej Plenković