U svakodnevnom zalaganju za bolju Domovinu vodit će nas požrtvovnost i povijesni uspjeh hrvatskih branitelja

  • Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/5 kolovoza/PVRH_Knin.jpg

Predsjednik Vlade sudjelovao je večeras na svečanom prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata, koji je u prigodi dvodnevne proslave 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" upriličen na Kninskoj tvrđavi


Na domjenku, na kojem  je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovala umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, premijer  Plenković se prigodno obratio odlikovanim generalima i svima nazočnima. 
 
Generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču čestitao je na svemu što su učinili za Hrvatsku u Domovinskom ratu, ali i u velikoj međunarodno-pravnoj bitci u kojoj je njihovo oslobađanje u Haagu dokazalo da je "Oluja" bila oslobađajuća, pravedna, zakonita i legitimna vojno-redarstvena operacija bez ikakve mrlje.
 
"To je nešto što uvijek moramo imati na umu kada govorimo o žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su poginuli za domovinu te 1995., ali i ranije", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je Oluja označila trajan mir i slobodu našoj Domovini, preokrenula ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te omogućila Daytonsko-pariški mirovni ugovor.
 
Nema tog strateškog cilja koji Hrvatska nakon "Oluje" i Domovinskog rata nije ostvarila
 
"Nakon 'Oluje' ništa više nije bilo isto", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da činjenica da su hrvatski branitelji, hrvatski policajci, hrvatski vojnici stavili znak jednakosti s hrvatskim narodom i obrnuto, danas, 23 godine kasnije, jako puni znači.
 
"Znači poštivanje hrvatske države, poštivanje hrvatskih institucija, njihov značaj i njihovu ulogu", što je, naglasio je, "izrazito važno u modernom hrvatskom društvu kad smo, osim slobode i neovisnosti ostvarili sve strateške nacionalne ciljeve."
 
"Imamo slobodu, demokraciju, svoje institucije i čvrsto smo usidreni i u Europsku uniju i Sjevernoatlantski saveze", rekao je Plenković, zaključivši da nema tog strateškog cilja koji Hrvatska nakon "Oluje" i Domovinskog rata nije ostvarila.
 
Poručio je kako je danas ključna poruka da entuzijazam, optimizam, hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja budu vječna inspiracija svima koji obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj i svima u hrvatskom društvu uopće da zemlju učinimo još prosperitetnijom, a život svih sugrađana kvalitetnim.
 
"Vašu požrtvovnosti i povijesni uspjeh, imat ćemo to na umu kad se svakoga dana svi zajedno budemo zalagali za još bolju Domovinu", zaključio je predsjednik Vlade.
 
 
 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković