U tijeku 270 projekata obnove javih zgrada i 183 projekata infrastrukture, ukupne vrijednosti 2,37 milijarde eura

Slika /Vijesti/2023/Travanj/20 travnja/Sjednica VRH/SJEDNICA.jpg

Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama, kojim se oslobađaju od plaćanja sudskih pristojbi sve osobe s invaliditetom. Vlada je donijela i Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Uzbekistanu donacijom 288.000 doza cjepiva protiv Covida-19.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića na 210. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres.

Kazao je da se na području Banovine u procesu obnove i revitalizacije provode projekti u vrijednosti od 623 milijuna eura.

Istaknuo je i da je u nedjelju, 16. travnja, svečano otvorena i posvećena novoigrađena župna crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom, čiju je izgradnju i opremanje Vlada sufinancirala s više od milijun i 500 tisuća eura.

Kontinuirane aktivnosti za ravnomjerni razvoj Sisačko-moslavačke županije

Medved je izvijestio i da su prošli tjedan Hrvatske vode predstavile radove na sanaciji klizišta na rijeci Uni i izgradnji obaloutvrde u mjestu Kuljani, nedaleko od Dvora. Dodao je da vrijednost ovog projekta iznosi milijun i 400 tisuća eura, a financiran je iz Fonda solidarnosti te je preduvjet Hrvatskim cestama za nadogradnju i obnovu državne ceste koja vodi prema Dvoru.

Uz ove aktivnosti, rekao je ministar, Hrvatske vode provode radove na sustavnom saniraju nastalih urušnih vrtača na području Banovine u vrijednosti većoj od milijun i 500 tisuća eura.

Podsjetio je da su Hrvatske vode još 2021. godine sanirale 6 vrlo rizičnih urušnih vrtača koje su prijetile stambenim objektima, a naknadno je ugovorena sanacija još 102 urušne vrtače na području Mečenćana i Borojevića od kojih je sanirano njih 28.

Naglasio je da su Hrvatske vode do sada utrošile više od 37 milijuna eura i ugovorile radove u iznosu većem od 110 milijuna eura za aktivnosti zaštite od štetnog djelovanja voda i sustave obrane od poplava te korištenja voda i sustave vodoopskrbe.

"Ove aktivnosti provode se sustavno i kontinuirano, dodatno osnažuju i podupiru naše zacrtane ciljeve za ravnomjerni razvoj Sisačko-moslavačke županije, ali i potiču njenu revitalizaciju te pružaju nužnu sigurnost za sve žitelje ove županije", zaključio je Medved.

Obnova javnih zgrada i infrastrukture u punom zamahu

Državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić govorio je o provođenju aktivnosti iz Fonda solidarnosti, kazavši da su obnova javnih zgrada i infrastrukture u punom zamahu.

"U ovom trenutku je završeno 616 projekata, od toga 258 projekata za javne zgrade i 68 projekata infrastrukture", kazao je Orlić.

Dodao je da je u fazi izvođenja radova trenutno 270 projekata obnove javih zgrada i 183 projekata infrastrukture, ukupne vrijednosti 2 milijarde i 370 milijuna eura.

Sve osobe s invaliditetom ubuduće neće plaćati sudsku pristojbu

Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama, kojim se oslobađaju od plaćanja sudskih pristojbi sve osobe s invaliditetom.

Zakonom se propisuju i oslobođenja od plaćanja pristojbi kod postupaka koji se pokreću temeljem pravomoćne sudske odluke o zaštiti kolektivnog interesa, a status osoba s invaliditetom dokazivat će se ispravom nadležnog tijela umjesto isključivo ispravom Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, naveo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Time se osobama sa invaliditetom omogućava lakše ostvarivanje prava na smanjenje sudskih pristojbi, dodao je.

U važećem zakonu propisan je iznos vrijednosti predmeta spora koji se uzima u slučajevima neodredive vrijednosti predmeta spora, a sada se izmjenama, dodatno, radi zaštite prava potrošača, propisuje da u postupcima o utvrđivanju prethodnih pravnih pitanja u kojima se istodobno ne traži restitucija, naknada štete ili bilo kakva isplata, taj iznos ne može prijeći 1.327.22 eura.

Izmjenama zakona se novčani iznosi usklađuju s uvođenjem eura kao službene valute.

Novi kriteriji za stambeno zbrinjavanje povratnika

S obzirom na rast cijena nekretnina te nemogućnost kupnje ponuđenih stanova po cijeni utvrđenoj trenutno važećom odlukom Vlade iz 2008., donesena je Odluka, kojom su utvrđeni novi kriteriji za kupnju stana radi stambenog zbrinjavanja povratnika bivših nositelja stanarskog prava na stanovima izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutih područja, odnosno povećana je cijena metra četvornog neto stambene površine.

Tako izračun ponudbene cijene metra četvornog na priobalju može iznositi do 2350 eura (povećanje sa 2000 eura), u velikim gradovima i Gradu Zagrebu može iznositi do 2000 eura (povećanje s 1700 eura), a u ostalim dijelovima Hrvatske može iznositi do 1750 eura (povećanje sa 1.500 eura).

Javne pozive za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova izvan područja posebne državne skrbi i potpomognutim područjima, temeljem iskazanih potreba Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, raspisuje Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Subvencioniranje za centralno grijanje

Dopunjena je Odluka o određivanju iznosa razlike između jediničnih cijena za centralne toplinske sustave i zatvorene toplinske sustave u odnosu na krajnje cijene isporučene toplinske energije.

Kako bi svi kupci koji toplinsku energiju koriste za grijanje prostora i zagrijavanje potrošne tople vode bili subvencionirani neovisno o priključku te kako bi se nadoknadila razlika u cijeni svim krajnjim kupcima iste kategorije, dopunjenom Odlukom u subvencionirane troškove energije uključeni su kupci na centralnim toplinskim sustavima u Osijeku i Zagrebu.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg kazao je da je riječ o 72 kupca toplinske energije, pretežno osnovne i srednje škole, fakulteti, bolnice, kao i ostale javne institucije.

Donacija cjepiva Uzbekistanu

Vlada je donijela i Odluku o upućivanju humanitarne pomoći Republici Uzbekistanu donacijom 288.000 doza cjepiva protiv Covida-19.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade