Priopćenje sa zatvorenoga dijela 210. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 210. sjednice, utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za vanjske poslove (FAC), 24. travnja 2023. i Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 25. travnja 2023. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Donesena je Odluka o davanju suglasnosti ministru gospodarstva i održivog razvoja za sklapanje ugovora o zastupanju te Odluka o davanju suglasnosti ministru gospodarstva i održivog razvoja za davanje punomoći. Točke su označene stupnjem tajnosti "povjerljivo" te ih nismo u mogućnosti objaviti.
 
Donesen je Prijedlog odluke o osnivanju Konzulata. Točka je označena stupnjem tajnosti "tajno" te je nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2023.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješene su dosadašnje članice Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika Ivana Pezić i Vesna Salamunović. Novim članovima navedene Koordinacije imenovani su Damir Kocijan i mr.sc. Miroslav Knežević, kao predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Opozvan je dosadašnji zamjenik predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću Šime Erlić, a novom zamjenicom predstavnika, kao predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imenovana je Spomenka Đurić.
 
Borjana Krišto razriješena je, a umjesto nje je novom članicom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske imenovana Andrijana Katić, kao predstavnica Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
 
Sukladno odredbama Zakona o sportu, utvrđen je Prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju predsjednice i članova Nacionalnog vijeća za sport, na način da se predsjednica i šest članova Nacionalnog vijeća imenuju na prijedlog čelnika tijela državne uprave nadležnog za sport na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, a po jedan član na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Hrvatskog školskog sportskog saveza te kinezioloških fakulteta, te je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.
 
Tako se predlaže razrješenje dosadašnje predsjednice Danire Bilić i članova Perice Bukića, dr.sc. Sande Čorak, Željana Kosnua, dr.sc. Držena Čulara, Petra Ceronje, Željka Jerkova, Tomislava Grahovca, Marija Vukoje, Ratka Kovačića, Olivera Lušića i dr.sc. Tomislava Krstičevića.  
 
Predlaže se da se za predsjednicu Nacionalnog vijeća za sport imenuje Danira Bilić, a za članove dr.sc. Sanda Čorak, Ivan Milaković, dr.sc. Marijo Možnik, Stipe Pletikosa, Toni Tomas i Stojan Vranković, na prijedlog čelnika državne uprave nadležnog za sport, zatim na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora Mario Meštrović, na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, na prijedlog Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić, na prijedlog Hrvatskog akademskog sportskog saveza Haris Pavletić, na prijedlog Hrvatskog školskog sportskog saveza dr.sc. Ivan Dujić te na prijedlog kinezioloških fakulteta dr.sc. Mario Baić.

Pisane vijesti