U Zagrebu zatvorena Europska konferencija o Akcijskom planu Vijeća Europe za osobe s invaliditetom 2006.-2015.

U Zagrebu je danas završena dvodnevna Europska konferencija visoke razine o Akcijskom planu Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. godine na temu «Nacionalna primjena – od politike prema praksi», u organizaciji Vijeća Europe i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Konferenciju je zatvorila potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor. Zahvalila je Vijeću Europe na ukazanom povjerenju, izrazivši zadovoljstvo i prijašnjom suradnjom s Vijećem Europe u organizaciji međunarodnog seminara o borbi protiv nasilja nad ženama koji je također održan u Zagrebu u svibnju ove godine. Sudionici Konferencije izglasali su danas dokument pod nazivom «Zagrebačka deklaracija». Napomenuvši kako je Akcijski plan usmjeren na uključivanje i aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu, jačanje izjednačavanja mogućnosti i nediskriminaciju osoba s invaliditetom i njihov kvalitetniji život u svim područjima života potpredsjednica Kosor istaknula je kako Republika Hrvatska poduzima aktivnosti za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, što potvrđuje i nedavno donesena Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. U tijeku je donošenje Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom, na temelju kojeg će se u 2008. godini otvoriti Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Potpredsjednica Kosor zahvalila je i svim nevladinim udrugama na suradnji i partnerskom odnosu u promicanju i zaštiti prava osoba s invaliditetom. Tijekom jučerašnjeg sastanka zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchio pohvalila je potpredsjednicu Kosor i hrvatsku Vladu zbog dosadašnjih rezultata u promicanju i zaštiti prava osoba s invaliditetom, kao i borbe protiv obiteljskog nasilja nad ženama, te predložila održavanje novih dvaju konferencija Vijeća Europe u Hrvatskoj, što je potpredsjednica Kosor i prihvatila.

Na Europskoj konferenciji sudjelovalo je oko 150 sudionika, a među njima 12 predstavnika Vijeća Europe na čelu sa zamjenicom glavnog tajnika Vijeća Eruope Maud de Boer-Buquicchio, 33 predstavnika državnih izaslanstava zemalja članica Vijeća Europe (iz Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine), 47 predstavnika Vlade Republike Hrvatske, članova Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom i predstavnika drugih državnih tijela Republike Hrvatske nositelja mjera Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, 6 predstavnika međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija (UNHCR, UNICEF, UNDP, UNESCO), 15 predstavnika udruga osoba s invaliditetom i nacionalnih saveza iz Hrvatske, te 10 predstavnika međunarodnih nevladinih udruga koji djeluju u području skrbi za osobe s invaliditetom na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.



Pisane vijesti