Ugovorom sa Svjetskom bankom unaprjeđeno je financiranje inovativnih i novoosnovanih poduzeća u Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2015/srpanj/8 srpnja/DSC_0522.jpg

Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa potpisali su danas, u Banskim dvorima, Ugovor o zajmu u iznosu od 20 milijuna eura za Projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo, kojemu je cilj osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća, ali i omogućiti jačanje privatnog sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti.

Također, voditelj Ureda Svjetske banke u RH Carlos Piñerúa, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Darko Liović te zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO Boris Guina, potpisali su Ugovor o projektu.
 
Uz pomoć Projekta poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo bit će osnovan Pilot-fond poduzetničkog kapitala, kako bi se osiguralo financiranje za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća. Njime će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima, dok će HAMAG-BICRO upravljati Fondom za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja.
 
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako je Fond namijenjen za inovativne male i srednje poduzetnike koji imaju ključnu ulogu u izvlačenju Hrvatske iz recesije. Ministar je naglasio kako u Hrvatskoj trenutno nije registriran niti jedan aktivan fond poduzetničkog kapitala za ovu fazu „start up-ova“, a postoji velika potreba za takvim financiranjem u Hrvatskoj. Pojasnio je da će biti registriran kao zatvoreni fond, u skladu s hrvatskim zakonima o alternativnim fondovima, i pod nadorom HANFA-e, desetogodišnji fond, denominiran  eure, uz mogućnost produljenja od dvije godine, a upravitelj će biti privatno društvo koje će biti odabrano putem međunarodnog natječaja i ukupno će iznositi 20 milijuna eura. Posebno je važnim istaknuo da je Fond namijenjen isključivo poduzećima registriranim u Republici Hrvatskoj. Uz taj Fond, osnovat će se i Fond čije će financiranje ići kroz HAMAG-BICRO, od 2,5 milijuna eura, za ranu fazu financiranja, odnosno za poduzeća koja su u idejnoj fazi projekta. Na ovaj način, istaknuo je ministar, poduzećima se omogućava da svoju potrebu za kapitalom ostvaruju u Republici Hrvatskoj. „Ponosan sam što je ovo prvi takav fond koji će se osnovati, koji funkcionira i koji je aktivan i koji je registriran u Republici Hrvatskoj i drago mi je da ostvarujemo stvari koje su kod mnogih tek u fazi razmišljanja odnosno mašte“, rekao je ministar Maras.
 
Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa kazao je kako mu je izuzetno drago poduprijeti Vladu Republike Hrvatske u jačanju financiranja rizičnim kapitalom te omogućiti inovativnim malim i srednjim poduzećima plasman njihovih proizvoda ne samo na hrvatskom tržištu i tržištima Europske unije, nego i šire. „Ovim projektom želimo potaknuti inovacije i poduzetništvo, koji su ključni čimbenik izgradnje snažnijeg privatnog sektora i povećanja njegove produktivnosti i konkurentnosti“, kazao je. Dodao je kako je ovo prvi takav projekt koji je napravljen u regiji.


 
 

Fond za financiranje poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo by Vlada Republike Hrvatske



Pisane vijesti | Poduzetništvo i obrt