Ulaskom u europodručje Hrvatska će biti manje izložena, a više zaštićena

Slika /Vijesti/2022/10 listopad/29 listopada/BBS_7875.jpg

Samo 53 dana od trenutka kada će Hrvatska postati članica eurozone kampanja, kojom građanima nastojimo približiti sve činjenice te koristi od članstva u europodručju, došla je u svoju zadnju, dinamičnu fazu, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na manifestaciji "Dani eura u Zagrebu".

Premijer je zahvalio svima koji su, na bilo koji način, sudjelovali u kampanji, naglasivši da je članstvo Hrvatske u europodučju politički projekt
 
„Kad smo pristupali EU rekli smo da, hoćemo biti članica EU sa svim što to članstvo u EU nosi“, kazao je.
Podsjetio je da smo članstvo realizirali 1. srpnja 2013., a u pristupnom ugovoru jasno stoji prihvaćanje Hrvatske da postane članica europodručja uz ogradu da će se to dogoditi kada ispunimo uvjete. Strategija za uvođenje eura pokrenuta je 2017. godine, a usvojena godinu dana kasnije, nakon čega slijedi transparentan i javnosti dostupan proces dinamike ispunjavanja kriterija.
 
„Samo pet dana nakon parlamentarnih izbora, 10. srpnja 2020., ušli smo u bankovnu uniju Europski tečajni mehanizam 2 kao svojevrsnu pripremu za članstvo u eurozoni i time napravili jasan signal, ne samo da poduzimamo reforme, nego da smo spremni preuzeti sve obveze“, istaknuo je Plenković.
 
Kazao je da smo s provedbom svih kriterija nastavili i protekle dvije godine te dobili sve potrebne odluke od Komisije , Europskog parlamenta, Vijeća i eurogrupe, a istodobno se vršila logistička, tehnička i financijska priprema svih hrvatskih institucija – od kovanja novca do pripreme svih gospodarskih subjekata i građana da se to članstvo realizira u dobro organiziranom prijelaznom procesu.
 
Radimo na korist građana i gospodarstva
 
Ponovio je poruke građanima na koji način će najbolje izvršiti zamjenu novčanica, naglasivši da je ostavljen period od godinu dana da se u bankama, Fini ili pošti kune zamijene za eure, a u Hrvatskoj narodnoj banci to će se moći i nadalje u bilo kojem trenutku, bez određenog roka.
 
„Na taj način idemo in favorem građana i gospodarskih subjekata, a širi kontekst ovoga sidra koje se zove europodručje u ovakvoj globalnoj krizi kroz koju idemo sada, svi zajedno, ne našom krivnjom, je posebno važan“, naglasio je.
 
Osvrnuo se na komentar kreditne agencije Fitch koja je kreditni rejting Hrvatska zadržala na najvišem stupnju BBB+ sa stabilnim izgledima. „Podigla je procjenu rasta u ovoj godini, najavila smanjenje inflacije, ponovno pohvalila odgovornu fiskalnu politiku, pohvalila mjere za subvencioniranja cijene energenata, poslala poruka da je Hrvatska politički stabilna i kazala: članstvom u europodurčju Hrvatska će biti manje izložena, a više zaštićena“, poručio je Plenković, dodavši da je to ključna, političko-ekonomske i financijska poruka za sve naše građane i cijelo gospodarstvo.
 
Kazao je da, s obzirom na to da je većina depozita u hrvatskim bankama već sada u eurima, da nam je dvije trećine trgovinske razmjene s članicama eurozone, a dvije trećine turista koji dolaze u Hrvatsku također je iz članica europodručja, znači da idemo tamo gdje, praktički, već jesmo.
 
Realizirali smo sve svoje ključne političke i programske odrednice
 
„Kada tome pridodam ulazak u Schengenski prostor to znači da je Hrvatska 1. siječnja 2023, ostvarila sve svoje strateške ciljeve, da je Vlada Republike Hrvatske realizirala svoje ključne političke, programske odrednice koje će Hrvatsku dugoročno staviti u krug onih zemalja koje će, po načelu solidarnosti, jedna drugu pomagati, a koristi za gađane i gospodarstvo bit će dugotrajne i dugoročno veliki, povoljni i dobri“, poručio je predsjednik Vlade.
 
U izjavi nakon otvorenja manifestacije premijer je istaknuo da je Hrvatska nastavila ispunjavati sve kriterije, te je unatoč krizi COVID-a, energetskoj krizi i ruskoj agresiji na Ukrajinu, zadržala smjer i tijek reformi, dobila sva potrebna pozitivna mišljenja te ćemo od biti u krugu najuspješnijih  europskih zemalja.
 
Sve što radimo dobro je za radnike, poslodavce i gospodarstvo
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je kazao da očekuje da će većina sindikata na svojim tijelima pozitivno ocijeniti postignuti kompromis, jer je bilo jasno da su predstavnici sindikata bili zadovoljni postignutim dogovorom.
 
„Ova Vlada stalno vodi dijalog sa sindikatima, tako ćemo reagirati i ubuduće. Očekujem da većina sindikata ovaj kompromis ocijeni pozitivno, ide prema onome što je dobro i korisno za hrvatske radnike", kazao je premijer, a o odbijenici dijela sindikata dodao: "To je jedan, njih je bilo tamo puno. Većina je doživjela razgovore afirmativno".
 
Napomenuo je da sve što rade je dobro za hrvatske radnike, poslodavce i hrvatsko gospodarstvo, dodavši kako vjeruje da će u ponedjeljak, nakon konačne informacije održati sjednicu vlade i dogovoriti se za potpisivanje sporazuma.
 
„Idemo tako da svima radimo dobro. Bit će i njima, iako se možda u ovom trenutku ne slažu s time, možda bi htjeli nešto više. Nisam ja na sastanku doživio da postoji veliko nezadovoljstvo što je vlada ponudila i što je većina sindikalnih čelnika afirmativno doživjela uz ogradu da moraju konzultirati svoje članstvo i tijela, odgovorio je premijer na pitanje ima li plan B ako sindikati odbiju ponudu.
 
Mi Hrvatsku vučemo naprijed, nasuprot primitivizma i divljaštva koje forsira Milanović i oni koji ga podržavaju
 
Osvrnuo se na izjave predsjednika Milanovića, kazavši da su njegove izjave razlog niske razine političke kulture. 
 
„Mi se borimo između dvije Hrvatske. Hrvatske koja vuče naprijed, to je ovo što mi radimo, i ovog primitivizma i divljaštva koje forsira prije svega on i oni koji njega podržavaju“, rekao je premijer te napomenuo da se to ne može svoditi na ping-pong ili svađu.
 
„Radi se o tome da jedan divlji, nekulturni primitivac vrijeđa sve oko sebe. Kad mu netko odgovori, onda je svađa. Što mu je Petry rekao prvi? Je li mu bilo tko rekao što prvi? Vrijeđa mene, predsjednika Sabora, HDZ, novinare, kolege iz bivše stranke. To je primitivno, vulgarno divljaštvo", poručio je Plenković.
 
Odgovorio je i na to hoće li se raspisati prijevremeni izbori. “Izbori su kad trebaju biti, imamo jako puno posla.”
 
Uz premijera Plenkovića na predstavljanju informativne kampanje bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a kampanju zajednički provode Vlada RH i Hrvatska narodna banka uz sufinanciranje Europske unije.
 

Pisane vijesti