Ulazak u europodručje politika je kontinuiteta u interesu Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je s novinarima u Opatiji uoči sudjelovanja na Međunarodnoj konferenciji studenata prava „ELSA International Council Meeting“, istaknuvši kako je to sjajna organizacija koja od 1981. godine okuplja gotovo 50.000 studenata prava diljem Europe iz ukupno 44 zemlje.

Neprocjenjivim je ocijenio iskustvo koje mladi stječu međunarodnom suradnjom, i to ne samo u smislu upoznavanja prava, drugih pravnih sustava, europskoga prava, studentskih razmjena, korištenja ERASMUS-a i studentskih praksi, već i osjećaja pripadnosti europskom projektu. Predsjednik Vlade kazao je da su mnogi kolege koji su u tomu sudjelovali ostvarili sjajne pravne karijere.
 
"Ovo je jedna velika europska organizacija koja pridonosi europskoj suradnji uopće i jačanju naših mladih pravnika s međunarodnom dimenzijom", dodao je premijer Plenković koji je, za vrijeme studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bio predsjednik ELSA-e Zagreb, prvi predsjednik ELSA-e Hrvatske, a 1993. predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e u Bruxellesu.
 
Ovogodišnja Međunarodna konferencija posvećena je euru, a predsjednik Vlade najavio je da će u svom govoru dati širi okvir nekoliko prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji i uopće poruku mladima u Hrvatskoj, kao i sudionicima iz inozemstva, kako bi stekli sliku gdje se Hrvatska nalazi danas. Podsjetio je da se na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasalo o Ugovoru o pristupanju u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju.
 
Predsjednik Vlade rekao je da su pokazatelji jako dobri kada je riječ o ispunjavanju kriterija iz Maastrichta jer Hrvatska ima Strategiju za uvođenje eura, priprema se pismo koje  se odnosi na buduće korake koje je potrebno učiniti kako bismo ušli u europski tečajni mehanizam 2, što je pak preduvjet za ostvarivanje članstva u europodručju.
 
"Vjerujem da će svi naši napori koje ulažemo, osobito kontinuirano i rapidno smanjenje udjela javnoga duga u BDP-u, također biti pozdravljeni", poručio je premijer Plenković.
 
Na upit o tomu znači li uvođenje eura odricanje dijela suvereniteta, predsjednik Vlade odgovorio je da se Europska unija bavi okupljanjem suvereniteta i samim time jačanjem svih država koje su u europskom projektu.
 
"Euro je jedna od tješnjih integracija, u posljednjih pola godine sudjelovao sam na dva Eurosummita. Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen referendumom, potvrđen i prihvaćen u pristupnim pregovorima i Ugovoru o pristupanju", kazao je predsjednik Vlade podsjetivši da je to dio procesa europskoga projekta koji je od 1990. godine strateško određenje svih hrvatskih vlada, sabora i vodstava.
 
"To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske", zaključio je premijer Plenković.


Pisane vijesti | Andrej Plenković