Usvojen završni tekst Međunarodne konvencije o zaštiti prava i dostojanstva osoba s invaliditetom UN-a

Vlada Republike Hrvatske podržat će usvajanje teksta Konvencije u UN-u i zasigurno biti među prvim državama koje će ju prihvatitstavljajući na taj način u prvi plan ljudska prava osoba s invaliditetom.

Zadovoljstvo mi je priopćiti hrvatskoj javnosti da je Ad hoc Odbor za donošenje Međunarodne konvencije o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom UN-a, na 8. sjednici održanoj 25. kolovoza 2006. godine, u sjedištu UN-a, u New Yorku, nakon petogodišnjih pregovora, usvojio konačni tekst Konvencije i poslao poruku da žele dostojanstven život svima i da su sva ljudska bića jednaka. Time ovaj datum postaje povijesno značajan za UN i za osobe s invaliditetom cijelog svijeta. Tekst Nacrta Konvencije uputit će se na usvajanje Generalnoj skupštini UN-a od koje se očekuje njegovo usvajanje do 3. prosinca 2006. godine, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, kao najznačajnijeg dokumenta u ovom stoljeću za osobe s invaliditetom, ali i za širu društvenu zajednicu.

Zahvaljujem svim osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, a posebno onima koji su svojim djelovanjem kroz Zajednicu saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ili na drugi način, prateći donošenje Konvencije na internet stranicama Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, dali značajan doprinos kvalitetnijem definiranju pojedinih članaka Nacrta Konvencije.

Vlada Republike Hrvatske podržat će usvajanje teksta Konvencije u UN-u i zasigurno biti među prvim državama koje će ju prihvatiti, stavljajući na taj način u prvi plan ljudska prava osoba s invaliditetom. Konvencija, naime, izričito zabranjuje diskriminaciju prema osobama s invaliditetom u svim područjima života, uključujući građanska prava, pristup pravdi, pravo na obrazovanje, zdravstvene usluge te pristupačnost u prometu. Najveći posao za sve nas bit će upravo implementacija Konvencije u svim tematskim područjima.

Međunarodna konvencija o zaštiti i promicanju prava i dostojanstva osoba s invaliditetom UN-a i Akcijski plan Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom: poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi 2006.-2015., čijoj promociji ću nazočiti u St. Petersburgu od 21. do 22. rujna 2006. godine, bit će temelj za donošenje nove Nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.

POTPREDSJEDNICA VLADE,
MINISTRICA OBITELJI, BRANITELJA I
MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI I
PREDSJEDNICA POVJERENSTVA ZA OSOBE S INVALIDITETOM VLADE RH


Jadranka Kosor, dipl. iur.



Pisane vijesti