Potpredsjednica Vlade na zdravstvenom simpoziju 100%-tnih HRVI I. skupine u Varazdinskim Toplicama

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je danas u Varaždinskim Toplicamkao pokroviteljicnazočne na 4. zdravstveno-savjetodavnom simpoziju Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je danas u Varaždinskim Toplicama, kao pokroviteljica, nazočne na 4. zdravstveno-savjetodavnom simpoziju Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine. Zdravstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine ima za svrhu prezentirati najtežim hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji najnovija medicinska dostignuća i spoznaje, posebice u području ortopedskih pomagala, uklanjanja boli kao posljedice ranjavanja, mogućnosti operativnih zahvata plastične kirurgije, te ukupnog psihosocijalnog i zdravstvenog stanja ove posebno osjetljive skupine branitelja. Na dvodnevnom simpoziju sudjeluje preko 120 članova Udruge s članovima obitelji, a kao predavači sudjeluju ugledni medicinski stručnjaci iz različitih područja medicine

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo postojanjem dobre suradnje između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, te istaknula kako se svakodnevno radi na rješavanju zajedničkih ali i pojedinačnih problema branitelja invalida. Potpredsjednica Kosor posebnu je zahvalu uputila obiteljima 100%-tnih HRVI-a I. skupine s obzirom na svoj iskazani doprinos u njezi branitelja invalida. Poručila je kako se i ovim simpozijem progovara o poteškoćama s kojima se susreću 100%-tni HRVI I. skupine, ali daje i prilika za zahvalu na njihovom doprinosu u stvaranju slobodne, samostalne i europske Hrvatske.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osiguran poboljšani status njegovateljima koji sada ostvaruju pravo na bolovanje i zaštitu za vrijeme trajanja bolesti, a riješeno je pitanje uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Osim svih zakonom propisanih prava, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sudjeluje i u sufinanciranju nabave ortopedskih pomagala u ukupnom godišnjem iznosu od 3.300.000,00 kuna, što je povećanje u odnosu na prijašnja razdoblja kada je bilo osigurano 2.100.000,00 kuna.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je potpisan Sporazum o suradnji u programu liječenja HRVI 100% I skupine u hiperbaričnoj komori u Splitu, te su uređena tri apartmana za invalide i njihovu pratnju u Hotelu Duilovo u Splitu radi smještaja u vrijeme liječenja, a liječenje prvih invalida u hiperbaričnoj komori otpočelo je u svibnju 2006. godine.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u 2004. godini isporučilo 44 osobna automobila 100%-tnim HRVI I. skupine koji su to pravo ostvarili po prvi put, u 2005. godini isporučeno je 148 osobnih automobila, a tijekom 2006. godine isporučeno je 126 od ukupno predviđenog 141 osobnog automobila. U tom smislu najavila je i nastavak provedbe projekta dodjele INA i MOL kartica za gorivo za 100%-tne HRVI I. skupine.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je pri dovršetku i stambeno zbrinjavanje HRVI 100% I. skupine te je najavila skoru dodjelu dvaju novoizgrađenih kuća u Splitu. U cilju osiguravanja kontinuirane skrbi za ovu kategoriju stradalnika Domovinskog rata, rekla je kako županijski Centri za psihosocijalnu pomoć od 2006. godine imaju obvezu redovitog mjesečnog kontaktiranja i pomoći u rješavanju svakodnevnih poteškoća s kojima se susreću HRVI I skupine i njihove obitelji.
Predsjednik Udruge Đuro Glogoški zahvalio se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na financijskoj potpori kroz programske aktivnosti i za ovaj simpozij, a potpredsjednici Kosor uručio je u ime Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine zlatnu plaketu za doprinos u unaprjeđenju uvjeta života 100%-tnih HRVI I. skupine i članova njihovih obitelji.




Pisane vijesti