Valjaonica cijevi Sisak prodana švicarskom CMI

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/valjaonica_cijevi_sisak_prodana_svicarskom_cmi.jpg
ZAGREB, 20. srpnja 2007. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Grga Ivezić te Hanns Zoellner ispred kompanije Commercial Metals International (CMI) potpisali su danas Ugovor o prodaji 100 postotnog udjela u Valjaonici cijevi Sisak (VCS) toj kompaniji.

Time je, prema riječima potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP Damira Polančeca, završen iznimno značajan privatizacijski proces te je dovršena agonija 1209 zaposlenika sisačke Valjaonice i 207 zaposlenika Remonta Caprag.

Naime, kao rezultat socijalnog sporazuma sa sindikatima aktivnim u VCS-u CMi se obvezao sve zaposlenike bivše sisačke željezare zadržati na rok od 3 godine, a u skladu s natječajem je preuzeo obvezu dokapitalizacije VCS-a s 206 milijuna kuna, uz ulaganje više od 300 milijuna kuna u obrtni kapital.

Jedan od uvjeta CMI-a za isplatu pune kupoprodajne cijene za VCS, od 37 milijuna kuna, pak bilo je raskidanje ugovora o ekskluzivnoj distribuciji s Pipexom, što je uvršteno u danas potpisani ugovor.

Polančec je prilikom potpisivanja ugovora izrazio uvjerenje da je VCS sada "u najboljim mogućim rukama", s obzirom da novi vlasnik ima pristup globalnom tržištu, ima financijskih sredstava te zna kako pokrenuti proizvodnju u sisačkoj tvrtki.

Pritom je zaposlenicima zaželio bolju budućnost s novim vlasnikom, kojem je pak poželio da mu ovo bude jedan od najboljih poslova u Hrvatskoj.

Podsjetio je i da je CMI švicarska podružnica američke kompanije Commercial Metals Company (CMC), vrlo snažne kompanije visokog rejtinga, koja je vjerojatno jedan od najboljih ponuđača u dosadašnjem tijeku privatizacije u Hrvatskoj.

No, dodao je, time odnosi Vlade, HFP-a i CMI-a ne završavaju, već sada slijedi razdoblje usklađivanje poslovnog plana VCS-a s odredbama nacionalni programa restrukturiranja crne metalurgije te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zoellner je pak iskazao zadovoljstvo što je prodaja VCS-a usuglašena u relativno kratkom roku te dodao da se VCS izvrsno uklapa u njihovu stretegiju integriranog nastupa na europskom tržištu.



Pisane vijesti