Potpredsjednik Vlade o nastavku privatizacije

ZAGREB, 20. srpnja 2007. (Hina) - Nakon akcije "Maestro" Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Državno odvjetništvo izuzeli su nekoliko predmeta iz Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), no zatraženo je vraćanje predmeta koji se odnose na tvrtke u kojima je privatizacija nužna te bi se proces privatizacije trebao nastaviti za nekoliko dana.

Izjavio je to danas potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP Damir Polančec nakon potpisivanju Ugovora o prodaji Valjaonice cijevi Sisak švicarskoj kompaniji CMI odgovarajući na novinarska pitanja o nastavku privatizacije.

Kao razlog stanke u privatizaciji naveo je i činjenicu da je nakon akcije Maestro bio u blokadi softver HFP-a.

Polančec je kazao kako je pripremljen i nacrt ugovora o prodaji Željezare Split poljskom Zlomrexu, koji je dan Državnom odvjetništvu. Ukoliko Državno odvjetništvo da pozitivno mišljenje, nacrt ugovora mogao bi se 2. kolovoza naći pred Vladom, koja mora dati suglasnost za prodaju Željezare.

Dodao je i kako u slučaju šibenske Tvornice lakih metala (TLM) tek trebaju započeti intenzivni pregovori s najboljim ponuđačem - konzorcijem koji čine zagrebački Dalekovod, Konstruktor inženjering iz Splita, Zagreb-Montaža, AluFlex Pack iz Zadra i Feal iz Širokog Brijega.

Potpredsjednik Vlade je rekao i da će uskoro biti raspisan natječaj za prodaju Adriachema, kao i da se čeka mišljenje Ministarstva financija glede uvjeta natječaja za Imotu.

Na novinarski upit što je s Dalmacijavinom Polančec je pak odgovorio da ta tvrtka nema budućnost ukoliko ne bude privatizirana te da je stoga pripremljeno nekoliko nacrta natječaja, koje će ocijeniti pravnici i Državno odvjetništvo. Natječaj će biti raspisan tek kada HFP dobije njihovo mišljenje.

Podsjetio je da su u slučaju privatizacije Dalmacijavina najveći problem nekretnine izgrađene na pomorskom dobru, zbog čega će biti angažirani stručnjaci za pomorsko dobro kako bi se i taj proces priveo kraju.

Kao dokaz da će proces privatizacije biti nastavljen Polančec je istaknuo da će se 2. kolovoza vjerojatno održati i naredna sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju.



Pisane vijesti