Vijeće ministara EU-a odlučilo otvoriti pregovore s Hrvatskom

Vijeće ministara EU-a odlučilo je u noći s ponedjeljka na utorak u Luxembourgu da se pregovori s Hrvatskom otvore u utorak u prvim jutarnjim satima.

LUXEMBOURG, 4. listopada 2005. (Hina) - Vijeće ministara EU-a odlučilo je u noći s ponedjeljka na utorak u Luxembourgu da se pregovori s Hrvatskom otvore u utorak u prvim jutarnjim satima.

U tekstu zaključaka Vijeća EU-a pozdravlja se "izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Radnoj skupini EU-a prema kojem Hrvatska sada u potpunosti surađuje s ICTY-em, te jasna predanost hrvatskog premijera da će puna suradnja biti održavana sve dok i posljednji optuženik ne bude u Den Haagu i sve dok to traži ICTY."

Također se navodi procjena glavne haške tužiteljice "da će, ako Hrvatska nastavi raditi istom odlučnošću i intenzitetom, Ante Gotovina uskoro biti prebačen u Den Haag".

"Vijeće je potvrdilo da će održavanje pune suradnje s ICTY-em ostati uvjet za napredak u pregovaračkom procesu. Vijeće je pozvalo Komisiju da nastavi to pozorno pratiti, na temelju redovitih izviješća od ICTY-a, i da izvijesti Vijeće ako se ne održava puna suradnja", stoji u tekstu.

"Vijeće se složilo da nedostatak pune suradnje s ICTY-em u bilo kojoj fazi može utjecati na općeniti napredak i može biti temelj zapokretanje mehanizma iz paragrafa 12 pregovaračkog okvira", stoji u tekstu zaključaka Vijeća ministara.

Paragraf 12 sadržava klauzulu koja regulira mogućnost suspendiranja pregovora u pojedinim slučajevima.

Prema tom paragrafu pregovaračkog okvira, Komisija predlaže suspenziju, a Vijeće donosi konačnu odluku kvalificiranom većinom glasova.



Pisane vijesti