Vlada: Brstilo - nema neposredne opasnosti od prenošenja ptičje gripe na ljude

Iako postoji realna opasnost da se ptičja gripa prenese i u Hrvatsku, neposredne opasnosti od prenošenja te bolesti na ljude nema, rekao je danas predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje ptičje gripe Mate Brstilo.

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Iako postoji realna opasnost da se ptičja gripa prenese i u Hrvatsku, neposredne opasnosti od prenošenja te bolesti na ljude nema, rekao je danas predsjednik Stručnog povjerenstva za praćenje ptičje gripe Mate Brstilo.

Nema razloga da građani ne jedu meso peradi, poručio je Brstilo sa sjednice Vlade koju je izvijestio o mjerama i aktivnostima što se poduzimaju u preveniranju ptičje gripe.

I ministar poljoprivrede Petar Čobanković naglašava da nema realne opasnosti od te bolesti u zatvorenom uzgoju peradi.

Kako bi javnost u to uvjerio, Čobanković najavljuje da će početkom sljedećeg tjedna pozvati novinare u jedan od takvih peradarnika.

I državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Golem odaslao je javnosti umirujuće poruke.

Hrvatska se, ističe, sprema da, ako se ptičja gripa slučajno pojavi među ljudima, može odgovoriti, no za sada nema nikakve naznake da će do toga doći.

Golem je građanima preporučio da se, kao i svake jeseni, cijepe protiv "obične" gripe, ali da nema potrebe za panikom.

Pozivajući se na izvješće Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta, Brstilo je Vladu izvijestio da su svi do sada
retraženi uzorci bili negativni na virus ptičje gripe.


Monitoring divljih ptica provodit će se na 17 lokacija, ovoga tjedna u Kopačkom ritu te na trima ribogojilištama u istočnoj Slavoniji, a koncem tjedna u program pretraživanja bit će uključen i donji tok Neretve.

Na zahtjev premijera Ive Sanadera monitornig će se s prvotno određenog 15. prosinca produžiti do daljnjega.



Pisane vijesti