Vlada o opskrbi plinom

Ove zime, ne bude li izrazito niskih temperatura, ne bi trebalo biti problema u opskrbi plinom, poručeno je s današnje sjednice hrvatske Vlade.

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Ove zime, ne bude li izrazito niskih temperatura, ne bi trebalo biti problema u opskrbi plinom, poručeno je s današnje sjednice hrvatske Vlade.

Poručeno je i kako isključivanja kućanstava ove zime neće biti.

Pomoćnik ministra gospodarstva Željko Tomšić ističe da je učinjeno sve da ne dođe do problema u opskrbi plinom. Zbog redukcije plina iz Rusije Ina je tijekom ljeta interventno uvezla nedostajuće količine, HEP je nešto smanjio svoju potrošnju i u podzemnom skladištu prirodnog plina Okoli uskladišteno je 530 milijuna prostornih metara plina, a Ina radi i na razradi nekoliko malih bušotina, izvijestio je Tomšić..

Premijer Ivo Sanader poručio je i da je projekt plinofikacije Hrvatske jedan od apsolutnih prioriteta njegove vlade, te nakon današnje sjednice Povjerenstva za plinofikaciju zatražio skraćivanje rokova u tom projektu.

Premijer je, naime, nezadovoljan brzinom radova na magistralnom plinovodu Pula-Karlovac i traži da on bude gotov u roku šest mjeseci.

Taj je rok dao i Ini za završetak podzemnog plinovoda od platforme u Jadranu do izlaza na obali.

Skraćenje rokova premijer traži i za plinovod do Dalmacije, odnosno Splita - umjesto 2011., morao bi biti gotov najmanje godinu dana prije, a premijer traži i dvije godine (2009.).

Sanader je zatražio i izradu projekta plinofikacije do Dubrovnika.

Gradnju plinovoda mora pratiti i izgradnja lokalne distribucijske mreže, a pozitivni primjeri u tome su Slavonija, odnosno Baranja, te Rijeka i Zadar.

Kako bi se riješili i problemi oko distributivne mreže, Sanader je najavio sastanak sa županima i gradonačelnicima županijskih središta, te da će osobno nadzirati rad svih tvrtki i institucija vezanih uz plinofikaciju.

Hrvatska godišnje troši oko 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina, od čega uvozi 40 posto potrebnih količina.

Plin se za sada uvozi jedino preko Slovenije, a Vlada je i danas ponovila da treba raditi i na drugom dobavnom pravcu, preko Mađarske.



Pisane vijesti