Vlada će nastaviti raditi na dobrobiti osoba s invaliditetom

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/30 studenog/VRH_4571-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom kako je Vlada povećala naknade i obuhvat osoba s invaliditetom koje ostvaruju pravo na njih, obećavši da će kontinuirano nastaviti raditi na njihovoj dobrobiti. Naglasio je da je svrha UN-ove Konvencije za osobe s invaliditetom promicanje, zaštita i osiguravanje osobama s invaliditetom ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda te promicanje poštivanja njihovog dostojanstva, podsjetivši da je Hrvatska postala treća zemlja potpisnica Konvencije i četvrtka koja ju je ratificirala i obvezala se na zajedničke iskorake.

Sjednica je organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a premijer je, zahvalivši udrugama na suradnji, naglasio kako mogu biti ponosni na zajednička ostvarenja.
 
Podsjetio je da se Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava od 1992. u svrhu promicanja njihove jednakosti u društvu te da je Hrvatska 2007. postala treća zemlja potpisnica UN-ove Konvencije za osobe s invaliditetom, a četvrta koja ju je ratificirala i obvezala se na zajedničke iskorake. 
 
"Želimo promicati i dalje jednakost osoba s invaliditetom u ostvarivanju ljudskih prava i inkluziju, potpuno sudjelovanje u društvu u svim mogućim aspektima", istaknuo je Plenković.
 
Zakon o inkluzivnom dodatku stupit će na snagu 1. siječnja 2024. godine
 
Osvrnuo se, među ostalim, na donošenje Zakona o osobnoj asistenciji 1. srpnja ove godine kao i na Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku koji je raspravljen ju prvom čitanju u Saboru, a Vlada će ga poslati u drugo čitanje kako bi stupio na snagu 1. siječnja 2024.
 
Pojasnio je da se u inkluzivnom dodatku objedinjavaju prava iz više različitih zakona: pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu, pravo na doplatak za dijete u uvećanom iznosu koji se ostvaruje temeljem oštećenja zdravlja težeg ili teškog invaliditeta sukladno zakonu o doplatku za djecu i prvo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom.
 
Dodao je da inkulzivni dodatak ne bi predstavljao prihod u smislu zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi i da će ga primati više od 150.000 osoba s invaliditetom te da će se za to godišnje izdvojiti više od pola milijarde eura, a to je povećanja za 241 milijun eura, odnosno 89 posto.
 
Premijer je istaknuo da su financije, unatoč tom velikom povećanju, ostale u fiskalnim okvirima da se ne poremete druge obaveze i fiskalna odgovornost u upravljanju javnim financijama.
 
Govoreći o pravu na rad koje je, kako je naglasio, Ustavom zajamčeno, poručio je da je u mandatu ove Vlade za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, izdvojeno ukupno 135 milijuna eura, a zahvaljujući poticajnim mjerama godišnje se zaposli oko 3.000 osoba s invaliditetom.
 
"Kako bi osobama s invaliditetom olakšali svakodnevni život sufinanciramo obrazovanje i usavršavanje za potrebe radnog mjesta na kojem je zaposlena osoba s invaliditetom, a sufinanciramo troškove prilagodbe radnog mjesta osobama s invaliditetom. kao i podršku i praćenje na radnom mjestu", poručio je Plenković, dodavši da je poslodavcima sufinancirano i 75 posto uplaćenog doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje
 
Jednoj od najranjivijih skupina u društvu dati jednake šanse
 
"Prava osoba s invaliditetom se kontinuirano unaprjeđuju, jer želimo jednoj od najranjivijih skupina u društvu dati jednake šanse", istaknuo je premijer navevši povećanje osobne invalidnine i proširenje kruga korisnika, ublažavanje kriterija za priznavanje prava na nju, povećanje doplatka za pomoć i njegu i iznosa naknade roditeljima njegovateljima i proširenje kruga osoba kojima se može priznati taj status.
 
"Povećana je i osnovica za zajamčenu minimalnu naknadu i postotke za izračun, povećana je i naknada za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju, a povećan je i broj asistenata u nastavi kao i njihova naknada", dodao je. 
 
Premijer je naveo da smo u rujnu ove godine imali 657.791 osobu s invaliditetom što je 17 posto ukupnog hrvatskog stanovništva.
 
"Svrha konvencije o pravima osoba s invaliditetom je promicanje, zaštita i osiguravanje osobama s invaliditetom ravnopravno uživanje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda te promicanje poštivanja njihovog dostojanstva", kazao je Plenković.
 
Vlada je, zajedno s partnerskim udrugama i Saborom, ispunila očekivanja osoba s invaliditetom
 
Ocijenio je da će Vlada  i dalje kontinuirano raditi i provoditi politiku za dobrobit osoba s invaliditetom, a sve ciljeve i aktivnosti realizirat će se u partnerstvu s udrugama osoba s invaliditetom kojima je zahvalio na dosadašnjem doprinosu, kontinuiranom dijalogu i visokom stupnju međusobnog povjerenja i razumijevanja.
 
Predsjednica Povjerenstva, državna tajnica Marija Pletikosa istaknula je kako im je cilj bolje razumijevanja potreba osoba s invaliditetom, a zamjenica Marica Mirić pozdravila je zapošljavanje osoba  s invaliditetom u državnim institucijama te dodala kako to treba nastaviti.
 
Članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ljubica Lukačić ocijenila je kako je Vlada zajedno s partnerskim udrugama i Saborom ispunila očekivanja osoba s invaliditetom uz posebnu zahvalu premijeru.



Pisane vijesti