Sjednica Vlade: Odluke o novim mjerama pomoći za svinjogojce i isplati zaostalih plaća radnicima Dalmacijavina u stečaju

Slika /Vijesti/2023/Studeni/30 studenog/VRH_4429-01.jpeg

Na današnjoj je sjednici Vlada donijela dvije nove mjere pomoći svinjogojcima za sanaciju štete nastale zbog afričke svinjske kuge, a također i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kojom se omogućuje isplata zaostalih plaća radnicima toga poduzeća.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Vlade, potpredsjednici i ministri Tomo Medved i Branko Bačić izvijestili su o aktualnom stanju vezanom za obnovu od potresa.

Najveće ulaganje u zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da je od potresa do danas ugovoreno 28 projekata obnove i izgradnje zdravstvenih ustanova na području Sisačko-moslavačke županije u vrijednosti većoj od 68 milijuna eura. Do sada je na završene, kao i one kojima su radovi u tijeku, utrošeno više od 35 milijuna eura, a završeno je 10 projekata.

Na 11 objekata u tijeku je izvođenje radova, a završetak se očekuje do lipnja 2024., dok je za preostalih 7 projekata u tijeku projektiranje.

 „S ciljem pružanja još kvalitetnije potpore medicinskom osoblju za pružanje još kvalitetnije zdravstvene usluge i podizanje razine zdravstvene skrbi, nabavljena je najmodernija oprema, respiratori, monitori, medicinski instrumenti i ostala oprema koja je potrebna, a stradala u potresu u vrijednosti od 7 milijuna i 780 tisuća eura“, kazao je ministar Medved.

Na kraju je dodao da to predstavlja najveće ulaganje u zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije dosad.

Dovršeni brojni projekti obnove

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da su ovog tjedna završeni radovi na cjelovitoj obnovi Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije vrijedni 13 milijuna eura, ali su također dovršeni i brojni drugi projekti, poput mosta u Krašiću te brojni objekti kako privatni tako i zgrade javne namjene.

Spomenuo je i posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je započela izgradnja zamjenske kuće, za koju je bilo potrebno izgraditi most kako bi joj se moglo pristupiti, što pokazuje socijalni pristup Vlade obnovi i izgradnji nakon potresa.

Također, napomenuo je da je tog dana postavljena prva visokoenergetska mobilna kućica.

Kazao je da je dosad završeno 10.904 projekta, od toga 202 zamjenske kuće. U nabavi je 1.256 lokacija, a posebno je istaknuo nabavu 13 višestambenih zgrada u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Model samoobnove pokazao se izuzetno uspješnim, jer se u ovih 4,5 mjeseci čak 406 naših sugrađana odlučilo na taj model i već im je uplaćeno 30 milijuna eura“, kazao je ministar Bačić, podsjetivši da je rok za podnošenje zahtjeva za obnovom još mjesec dana pa je zamolio one koji nisu da prijave svoja oštećenja na objektima.

Reforma u sustavu javne uprave

Vlada je u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te zakona o državnim službenicima koje je premijer Plenković ocijenio najvažnijom reformom javne uprave u proteklih 30 godina.

"Ovo je paket jedne od najvažnijih reformi u proteklih 30 godina i idemo za novim, pravednijim održivim sustavom", rekao je premijer.

Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama po prvi se put, kao jedinstvenim aktom  zamjenjuje više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, a premijer je naglasio da se njime mijenja sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.
Uvodi se jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i s rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto.

Koeficijenti će se određivati uredbama Vlade, a premijer je ocijenio kako će, kada zakon stupi na snagu i kad se usvoje te dvije uredbe, za državne i javne službe, to biti još jedan korak u povećanju plaća ljudi koji rade u državnoj i javnoj službi.

Malenica: Sustav plaća mora biti moderniji, pravedniji i razvojan

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da će se koeficijenti utvrđivati na objektivan način pomoću 14 standardnih mjerila.

"Uredbe koje će uslijediti za ovim zakonom donijet će se u suradnji sa socijalnim partnerima na temelju objektivnih i mjerljivih pokazatelja, s jasnim ciljem da sustav plaća mora biti moderniji, pravedniji i razvojan", rekao je.

Novina je u zakonu i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji će moći iznositi i do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima.

Konačnom prijedlogu zakona o državnim službenicima cilj je povećanje profesionalnosti i transparentnosti državne uprave kroz uvođenje centraliziranog i digitaliziranog sustava zapošljavanja u državnoj službi.

I ovaj je zakon dio mozaika promjena u javnoj upravi, naglasio je Malenica, koji zasigurno doprinosi podizanju kvalitete, učinkovitosti i profesionalnosti državne uprave.

Postupak prijema u državnu upravu ubuduće bi se tako provodio putem IT platforme, od prijave na natječaj do prijema u državnu službu.

Medved: Povećava se iznos prava temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima

U Sabor je upućen i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim se omogućuje usklađivanje, odnosno rast prava jer će se iznos osobne invalidnine izračunavati temeljem osnovice koju će godišnje utvrđivati Vlada.

Time će se omogućiti da iznos prava u Zakonu o hrvatskim braniteljima bude usklađen s ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, rekao je ministar hrvatskih branitelja predstavljajući zakon.

Izmjenama zakona regulira se i iznos naknade za nezaposlene branitelje, a proširuje se i mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti.

Regulirana je i pravna osnova za osnivanje ustanove pružanja trajnog smještaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, a Medved je upozorio kako se, budući da je više od 50 posto branitelja starije od 60 godina, očekuje porast onih kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi.

Mijenjaju se i odredbe vezane za prava iz mirovinskog osiguranja radi politike Vlade o duljem zadržavanja u svijetu rada (rad uz mirovinu) odnosno omogućava se rad do pola radnog vremena uz primanje mirovine, a što do sad nije bilo moguće.

U Sabor je upućen i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona potrebnih zbog odluke Ustavnog suda kojom s krajem godine prestaje važiti više članaka zakona, kao i Konačni prijedlog izmjena Zakona o upravnoj inspekciji kojim se želi osigurati veća učinkovitost inspekcijskog nadzora.

Predviđa se, naime, da upravni inspektor više ne sastavlja zapisnik ako u provedbi posrednog inspekcijskog nadzora ne utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti ili nedostatke u radu nadziranog tijela, nego o tome samo pisano obavještava čelnika nadziranog tijela.

Novi zakon o dostavi sudskih pismena

U prvo, pak, saborsko čitanje upućen je Prijedlog zakona o dostavi sudskih pismena kojim se jednim zakonom objedinjava to područje do sada regulirano kroz nekoliko zakona, a premijer je istaknuo da je,  iako je to naizgled mala tema, riječ o ozbiljnoj reformi.

Sadašnja pravila o dostavi su neujednačena, otežavaju provedbu dostave i čine je nedovoljno učinkovitom, što utječe na dugotrajnost sudskih postupaka, objasnio je ministar Malenica razloge donošenja novog zakona kojim se, istaknuo je, standardizira postupak dostave, a naglasak je na elektroničkoj dostavi.

"Ovim se zakonom po prvi put standardiziranim pravilima onemogućuje neopravdano odugovlačenje postupka zbog dostave i primitka sudskih pismena", poručio je.

Dvije nove mjere pomoći svinjogojcima

Za sanaciju štete nastale zbog afričke svinjske kuge Vlada je donijela dvije nove mjere pomoći svinjogojcima.

Odlukom o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica osigurat će se jednokratna isplata do 600 eura po subjektu za nabavu svinjskih polovica.

Time će se osigurati očuvanje tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda, kojim osim očuvanja tradicije obitelji na manjim gospodarstvima osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima.
Za provedbu odluke osigurano je 900 tisuća eura.

Donesen je i Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina. Njime će se omogućiti dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljenih na klanje iz objekata u zonama ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Program se odnosi na proizvođače svinja čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja i ostvaruju niže prihode za svinje minimalne težine 115 kilograma. Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu, a za provedbu programa osigurano je 3,5 milijuna eura.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da epidemija afričke svinjske kuge prelazi u drugu fazu te da mjere daju rezultat pa je epidemiološka krivulja značajno pala, što se vidi iz mjesečne i tjedne dinamike novih zaraza.

Isplata zaostalih plaća radnicima Dalmacijavina

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku kojom se omogućuje isplata zaostalih plaća radnicima toga poduzeća.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Kako je utvrđeno, obavit će se isplata preostalih utvrđenih nepodmirenih tražbina radnicima kao stečajnim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, a država će stupiti u pravni položaj radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda Dalmacijavina u stečaju.

Potpredsjednik Vlade  i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić podsjetio je da je stečaj Dalmacijavina otvoren 2012. godine te da je propao pokušaj obnove proizvodnje, a račun tvrtke je blokiran. Država je najveći vlasnik, ali i vjerovnik te je prodajom zemljišta tvrtke namaknuta glavnina novca koji će se iskoristiti za isplate radnicima i radnicama kojih je 556, rekao je.

Radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim direktivama u saborsku su proceduru upućeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te prijedlog Zakona o minimalnom globalnom porezu na dobit.

Osim toga, na sjednici su potvrđeni zakoni  o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između Republike Hrvatske i Egipta te Cipra.

Donesene su i odluke o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska, kao i onima kojima su osnivači županije, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala u ukupnom iznosu od 55,5 milijuna eura.          
                                                       
Hrvatskom saboru upućena su dva Vladina amandmana: na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju i na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Prihvaćena su i tri izvješća za 2022. godinu: o državnim potporama, o provedenoj politici koncesija te objedinjeno godišnje izvješće o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru Republike Hrvatske za 2022.

Na kraju sjednice Vlada je prihvatila i tri pokroviteljstva -  nad obilježavanjem 25. godišnjice programa transplantacije organa u Kliničkoj bolnici Merkur, obilježavanjem 100 godina rada Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te XXIV. nacionalnim savjetovanjem o gospodarstvu i poduzetništvu.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti