Priopćenje sa zatvorenoga dijela 267. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 267. sjednice Vlade, utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača u formatu ministara zdravstva (EPSCO Health), 30. studenoga 2023., Vijeće za opće poslove u formatu ministara kohezije (GAC Cohesion), 30. studenoga 2023., Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara prometa i telekomunikacija (TTE Transport, Telecom), 4. i 5. prosinca 2023., te  Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 4. i 5. prosinca 2023.  S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2023.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, državnom službeniku Tončiju Glaviniću ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
 
Državnoj službenici Valentini Buljubašić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za graditeljstvo i obnovu u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
 
Državnoj službenici Katici Prpić ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.
 
Na osobni zahtjev razriješena je članica Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško dr.sc. Marijana Ivanov, a novom je članicom Upravnog odbora imenovana dr.sc. Dora Naletina, kao neovisna stručnjakinja iz područja financija.
 
Donesen je Zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Cargo d.o.o. izbor Kristine Horvat za članicu Nadzornog odbora toga društva, temeljem provedenog postupka za izbor člana Nadzornog odbora, na vrijeme od četiri godine.
 
Dr.sc. Tomislav Ćorić je razriješen, a dr.sc. Davor Filipović imenovan novim supredsjedateljem Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana, kao i Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Azerbajdžana.
 
Donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva Hrvatska elektroprivreda d.d. izbor Antona Kovačeva, mr.sc. Jelene Zrinski Berger, dr.sc. Mladena Zeljka te dr.sc. Lukše Lulića za članove Nadzornog odbora toga društva, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, a najduže na vrijeme od šest mjeseci.
 
Utvrđen je Prijedlog odluke o imenovanju dr.sc. Ivice Vilibića, dr.sc. Gorana Martinovića, dr.sc. Marijete Kralj, dr.sc. Josipa Mikulića i dr.sc. Vesne Barić Punde za članove Povjerenstva za prigovore kao stručnog tijela Hrvatske zaklade za znanost, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu te je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.

Pisane vijesti