Vlada će s 200 tisuća kuna nadoknaditi štetu uzgajalištu školjaka iz umaga

Ribarskoj zadruzi Sabus iz Umaga, Vlada će s 200 tisuća kuna nadoknaditi štetu na uzgajalištu školjaka, a diplomatskom notom zatražit će se da se i slovenska policija uključi u istragu o tom slučaju, odlučila je danas Vlada.

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Ribarskoj zadruzi Sabus iz Umaga, Vlada će s 200 tisuća kuna nadoknaditi štetu na uzgajalištu školjaka, a diplomatskom notom zatražit će se da se i slovenska policija uključi u istragu o tom slučaju, odlučila je danas Vlada.

U uzgajalištu je u noći s 21. na 22. prosinca uništeno između 15 i 20 tona konzumnih dagnji, štetu je za sada počinila nepoznata osoba, istraga traje, a za popravak će trebati desetak dana, rekao je premijer Ivo Sanader.

Diplomatskom notom, koju će hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uputiti slovenskom, predložit će se da se u istragu uključi i slovenska policija.

I slovenskoj strani sigurno je stalo da se ovaj slučaj što prije riješi, kazao je premijer.

Naglasio je, naime, da je pitanje iznimno osjetljivo, da nema samo materijalni karakter, nego može imati i međunarodne implikacije, ako se pokaže da je netko iz susjedne Slovenije sudjelovao u tome.

Ribare je pozvao na punu suradnju, poručivši im da će Vlada, pokaže li se da ima drugih implikacija, obavijestiti javnost i reagirati primjereno, te kada se utvrdi počinitelj ispostaviti račun.

Premijer je opetovao da su Hrvatska i Slovenija prijateljske zemlje koje imaju otvorenih pitanja, ali da neće dopustiti da ona prevagnu i eskaliraju.

Opetovao jer i da razgraničenje u Savudrijskoj vali nije europsko pitanje, da je stav Hrvatske da se, ako se ne može postići dogovor, ide pred neko međunarodno pravosudno tijelo.

Hrvatska, istaknuo je, ima dobre argumente i bilo bi u duhu prijateljstva da svatko iznese svoje argumente i da međunarodno tijelo donese pravorijek,

Pokušaj da se to stavi na dnevni red EU nije uspio i neće, poručio je Sanader.

Uvjeren je da će Slovenija i dalje biti pouzdan partner Hrvatskoj, kao što je bila i do sada.

Prijateljstvo i partnerstvo da, ali se ono ne kupuje teritorijem, ponovio je premijer Sanader.



Pisane vijesti