Vlada: Nema smanjenja opsega zdravstvene zaštite u 2006.

Opseg prava na zdravstvenu zaštitu u idućoj će godini ostati isti kao i u ovoj, istaknuo je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

ZAGREB, 23. prosinca 2005. (Hina) - Opseg prava na zdravstvenu zaštitu u idućoj će godini ostati isti kao i u ovoj, istaknuo je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

Pravo na zdravstvenu zaštitu ne mijenja se ni malo u odnosu na ovu ili 2004. godinu, kazao je Ljubičić na sjednici Vlade koja je donijela Odluku o opsegu prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja za 2006.

Riječ je o odluci koja se krajem svake donosi za sljedeću godinu.

U idućoj godini 1837 stranaca moći će dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj - 800 postojećih dozvola će se produžiti, te izdati 1037 novih.

Godišnja kvota radnih dozvola utvrđena je u konzultaciji sa sindikalnim središnjicama i za 2006. izdat će se manje radnih dozvola, nego do sada, kazao je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Odobrena kvota manja je od tražene - tako je, primjerice, brodogradnja tražila 548 novih dozvola za strance, a dobila ih je 110, građevinarstvo je od traženih 1485 stranaca dobilo kvotu za njih 336.

Najviše novih radnih dozvola izdat će se za strance koji će raditi u turizmu (516), potom u građevinarstvu i brodogradnji, kulturi (45), zdravstvu (16), znanosti i obrazovanju (10) i četiri u prometu.

Dobavljači i veliki potrošači plina u idućoj će godini transport plina plaćati u prosjeku 4,07 posto manje nego li ove godine, što će gospodarstvu značiti godišnju uštedu od 11,5 milijuna kuna, izračunao je Vukelić.

Vlada je, naime utvrdila iznos tarife za transport plina u 2006.

Za još godinu dana, do 1. siječnja 2007. produžila je rok u kojem će geodetske poslove moći obavljati i osobe sa srednjom školom, odnosno one koje nisu diplomirani inženjeri geodezije.

Vlada se suglasila da se državni proračuna za 2007. tereti s oko devet milijuna kuna za sufinanciranje rekonstrukcije osnovne škole u Ivancu (sedam milijuna), i izgradnju školske športske dvorane u Bakru (oko dva milijuna).

Za provedbu danas utvrđenog Operativnog plana suzbijanja trgovanja ljudima u 2006. država će izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Plivača Gordana Kožulja Vlada će nagraditi s 15.000 kuna za broncu s Europskog plivačkog prvenstva u malim bazenima, a njegova trenera sa 10.000 kuna, a izbornika reprezentacije s 5000 kuna.



Pisane vijesti