Vlada: desetak zakona usklađenih s europskim

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_desetak_zakona_uskladenih_s_europskim.jpg

ZAGREB, 17. rujna 2008. (Hina) - Hrvatska je Vlada s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila desetak zakonskih prijedloga kojima hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, među njima i novi zakon o upravnom postupku, te osam zakona s područja zdravstva.

Tim se paketom uz ostalo najavljuje da nakon ulaska Hrvatske u EU liječnici i medicinske sestre koji završe studij, odnosno školu, više neće morati odrađivati pripravnički staž niti izlaziti na stručni ispit.

U zakonske je izmjene, naglašava ministar zdravstva Darko Milinović, ugrađeno da će liječnici koji dolaze raditi u Hrvatsku morati poznavati osnove hrvatskog jezika za komunikaciju s pacijentima i drugim zdravstvenim djelatnicima.

Ističe i da je u skladu s direktivama EU o priznavanju stručnih kvalifikacija ili reguliranih profesija i automatskom priznavanju tih kvalifikacija u svim članicama EU bez provjere znanja i svi koji u Hrvatskoj završe medicinski fakultet imat će iste uvjete i kriterije zapošljavanja kao liječnici u zemljama EU.

Implementacija te direktive o priznavanju kvalifikacija u domaće zakonodavstvo unosi se u zakone o zdravstvenoj zaštiti, liječništvu, sestrinstvu, stomatološkoj djelatnosti, medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, a s europskim zakonodavstvom usklađena su i dva nova zakona - o primaljstvu i o fizioterapetutskoj djelatnosti.

Saboru je predložen i novi zakon o upravnom postupku koji će, kada 1. siječnja 2010. stupi na snagu, zamijeniti zakon preuzet još iz bivše države, odnosno još iz 1956. godine.

Želimo uvesti jedinstven upravni postupak, jer sada imamo slučaj da je to regulirano sa 60 posebnih zakona, pa tako imamo i 60 različitih upravnih postupaka, istaknuo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.

Taj zakonski tekst donosi niz novina, uz ostalo jasnije definira upravni akt, otvara mogućnost zamjene upravnog akta, odnosno rješenja upravnim ugovorom, poseban naglasak stavlja na javno-privatno partnerstvo.

S današnjim danom Vlada je u procesu usklađivanja zakonodavstva uputila sto zakonskih tekstova, a do kraja godine preostaje uputiti još njih 26.

Premijer Ivo Sanader članovima Vlade prenio je i zadovoljstvo rezultatima i dobrom atmosferom tijekom jučerašnjih razgovora u Bruxellesu.

Europska komisija u studenom bi možda mogla izići s hodogramom završetka pregovora, kazao je premijer ističući da je u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom kao godina još jednom potvrđena 2009., odradi li Hrvatska svoju zadaću.

U ime Vlade premijer je zahvalio i mađarskoj Vladi i parlamentu koji su prvi ratificirali protokol o ulasku Hrvatske u NATO, te izrazio nadu da bi taj proces mogao završiti prije 60. obljetnice NATO-a koja će se obilježiti krajem travnja iduće godine.

Vlada je na otvorenom dijelu današnje sjednice osnovala i multidisciplinarnu radnu skupinu, kojoj će na čelu biti ministrica pravosuđa Ana Lovrin, a kojoj je zadaća da izradi cjelovitu analizu Zakona o financiranju političkih stranaka, nazavisnih lista i kandidata.

Udruga Zdravo novorođenče u akciji za obnovu Odjela za patologiju trudnoće u zagrebačkoj Petrovoj bolnici prikupila je nešto više od 1,55 milijuna kuna, a od donacija građana telefonom plaćen je PDV u iznosu 340,58 tisuća kuna, a Vlada je danas odobrila da se taj iznos plaćenog PDV-a odobri Udruzi iz sredstava proračunske zalihe.



Pisane vijesti