Vlada: Dobri trendovi u području državnih potpora

Državne potpore u prošloj su godini iznosile 6,1 milijardu kuna, što je 3,8 posto manje nego 2003., a smanjen je i udio tih potpora u BDP-u s 3,3 posto na 2,9 posto, istaknula je ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na današnjoj sjednici Vlade u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD, 22. rujna 2005. (Hina) - Državne potpore u prošloj su godini iznosile 6,1 milijardu kuna, što je 3,8 posto manje nego 2003., a smanjen je i udio tih potpora u BDP-u s 3,3 posto na 2,9 posto, istaknula je ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na današnjoj sjednici Vlade u Slavonskom Brodu.

Nismo tako loši kako se često želi prikazati, istaknula je Spevec, naglašavajući i kako je u prošloj godini zabilježen i pozitivan trend rasta horizontalnih potpora (namijenjenih svim subjektima za istraživanje i razvoj, malo i srednje poduzetništvo i sl.).

Iako je dvije godine koliko Agencija prati državne potpore malo za dalekosežne zaključke, trendovi su dobri i bilo bi dobro da se nastave i dalje, zaključila je Spevec koja je Vladu izvijestila o radu Agencije i državnim potporama u 2004.

Za provedbu Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u prošloj je godini izdvojeno 54,16 milijuna kuna, izvijestila je pak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Registriranih ovisnika je 20.162, a Kosor podsjeća da stručnjaci procjenjuju da je ukupan broj za dva, tri puta veći od broja registriranih.

Prošle se godine liječilo više od 5700 ovisnika, a prosječna dob prvog uzimanja narkotika je 16 godina.

Posljednjih godina povećava se broj umrlih čija se smrt povezuje s ovisnošću, podatci govore o 108 njih umrlih u prošloj godini, istaknula je Kosor.

Vladinu potporu dobile su i mjere vezane za nastavak reforme pravosuđa, a koje predviđaju i racionalizaciju broja sudova.

Hrvatska ima 105 općinskih i gotovo isto toliko prekršajnih sudova, 21 županijski sud, ali to ne jamči građanima i brzo suđenje, kazala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Tako je u nastavku reforme predviđeno sve prekršajne sudove pripojiti općinskim sudovima i pokrenuti spajanje općinskih sudova, broj županijskih sudova smanjiti na 10 ili manje, zatvoriti nedavno otvorene sudove koji još nemaju osoblje, itd.

Strategija reforme pravosuđa predviđa i mjere vezane za rješavanje zaostataka, uvođenje besplatnih pravnih savjeta, alternativnih rješavanja sporova, itd.

Vlada je danas odlučila i kupiti 84 stana za zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, što će koštati oko 35 milijuna kuna.

Najviše stanova, 55 bit će kupljeno u Varaždinu, 10 u Slavonskom Brodu, osam u Sinju, šest u Jastrebarskom, tri u Čačincima i dva u Valpovu.



Pisane vijesti