Vlada: Sufinanciranje otkupa mandarina i jabuka

Sa 12 milijuna kuna država će sufinancirati troškove otkupa i skladištenja mandarina te jabuka prve klase, odlučila je hrvatska Vlada na današnjoj sjednici u Slavonskom Brodu.

SLAVONSKI BROD, 22. rujna 2005. (Hina) - Sa 12 milijuna kuna država će sufinancirati troškove otkupa i skladištenja mandarina te jabuka prve klase, odlučila je hrvatska Vlada na današnjoj sjednici u Slavonskom Brodu.

Otkupljivačima, za koje će se pripremiti pozivni natječaj, država je svaki otkupljeni kilogram spremna sufinancirati sa 40 lipa, pod uvjetom da za prvoklasne jabuke i mandarine ponude minimalno 2,20 kuna po kilogramu.

Po procjenama Ministarstva poljoprivrede ove će se godine ubrati oko 12 tisuća tona mandarina i 40 tisuća tona jabuka, od čega 18 tisuća tona prvoklasnih.

Vlada je utvrdila formulu za utvrđivanje ciljne cijeni utovljene junadi želeći njome osigurati uvjete za praćenje cijena utovljene junadi u zemljama EU i smanjiti uvoz goveđeg mesa.

Udrugama za zaštitu potrošača, njih sedam, nepovratno je odobrila ukupno sto tisuća kuna za programe preventivne zaštite potrošača, a još desetak udruga od države će ukupno dobiti 200 tisuća kuna za pokriće troškova stručnih savjetovanja, skupova, radionica i sl.



Pisane vijesti