Vlada dodijelila bivšu vojarnu na Borongaju za sveučilišni kampus

Hrvatska Vlada danas je i formalno odlučila o dodjeli bivše vojarne na Borongaju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za izgradnju budućeg sveučilišnog kampusa, odnosno Znanstveno-učilišnog centra.

ZAGREB, 2. studenoga 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je i formalno odlučila o dodjeli bivše vojarne na Borongaju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za izgradnju budućeg sveučilišnog kampusa, odnosno Znanstveno-učilišnog centra.

Ako želimo biti društvo temeljeno na znanju potrebno je ulagati i u infrastrukturu, kazao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader, dodajući da je odluka o prenamijeni bivše vojarne postignuta konsenzusom predsjednika Republike, hrvatske Vlade i grada Zagreba.

Premijer je kazao kako se Vlada ne želi miješati u odluku koji će fakulteti biti smješteni na zemljištu ukupne površine veće od 928 tisuća metara četvornih, koje se u potpunosti treba urediti najkasnije do kraja sljedeće godine. "To su slatke brige i tu se zbog autonomije Sveučilišta ne želimo petljati", kazao je Sanader.

Do sada je jedino odlučeno da će se u dio prostorija koje će se prve urediti u narednih mjesec dana useliti Hrvatski studiji i to zbog potreba provođenja nastave po tzv. Bolonjskom procesu.

Resorni ministar Dragan Primorac ustvrdio je da je riječ o najvećoj "sveučilišnoj" investiciji u posljednjih 160 godina, koja će uz radni prostor za 45 tisuća studenata riješiti i problem stanovanja za pet tisuća sveučilištaraca.

Vlada je u odluci o dodjeli objekata bivše vojarne na Borongaju Ministarstvo obrane i Ministarstvo znanosti obvezala na sklapanje sporazuma kojim će se odrediti dinamika primopredaje, kao i način podmirivanja troškova sukorištenja poslovnog prostora koji će nastati do krajnjeg roka dovršetka sveučilišnog kampusa krajem 2007.

Premijer Sanader članove Vlade na sjednici je izvijestio i o osnivanju Državnog odbora za članstvo Republike Hrvatske u NATO-u, kojim će supredsjedati uz predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

Zadaća tog tijela biti će praćenje i koordinacija svih postupaka vezanih za pristupanje Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu. To je, po premijerovim riječima, važno i zbog pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, budući je riječ o savezima koji dijele identične političke vrijednosti.

Vlada je prihvatila Izvješće o poduzetim aktivnostima u vezi nezakonitog rada i zapošljavanja maloljetnika u razdoblju od početka travnja do kraja rujna ove godine te prijedlog Uredbe o objavi ugovora s Republikom Bugarskom o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima



Pisane vijesti