U 2005. ukupni iznos državnih potpora 6,51 milijardi kuna

Ukupni iznos državnih potpora u 2005. godini u Hrvatskoj iznosio je 6,51 milijardi kuna, što je 13,2 posto više nego u 2004. i 8 posto više nego u 2003. godini, podaci su iz godišnjih izvješća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2005. godinu kojima je Vlada danas dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru njihovo prihvaćanje.

ZAGREB, 2. studenog 2006. (Hina) - Ukupni iznos državnih potpora u 2005. godini u Hrvatskoj iznosio je 6,51 milijardi kuna, što je 13,2 posto više nego u 2004. i 8 posto više nego u 2003. godini, podaci su iz godišnjih izvješća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za 2005. godinu kojima je Vlada danas dala pozitivno mišljenje i predložila Saboru njihovo prihvaćanje.

Udio ukupnih državnih potpora u bruto domaćem proizvodu u 2005. godini iznosio je 2,84 posto, te je nešto viši nego u 2004. godini, kada je iznosio 2,78 posto.

Rast ukupnih državnih potpora u 2005. godini, u odnosu na 2004. godinu, rezultat je značajnog povećanja državnih potpora dodijeljenih sektorima prometa i poljoprivrede, kaže se u izvješću AZTN-a o državnim potporama koje je Vladi predstavila predsjednica Vijeća agencije Olgica Spevec.

Trećina državnih potpora u prošloj godini - 2,18 milijardi kuna ili 33,5 posto, dodijeljena je poljoprivredi i ribarstvu, a 4,03 milijarde kuna ili 61,85 posto sektoru industrije i usluga. Ostatak je potrošen na regionalne potpore i potpore na lokalnoj razini.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i izvješće o radu AZTN-a za 2005. Agencija je svoje djelovanje u prošloj godini usmjerila na dovršetak zakonodavnih aktivnosti, radi ispunjenja obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jačanju provedbe zakona o regulaciji tržišnog natjecanja, rekla je Olgica Spevec.

Prema podacima iz izvješća, AZTN je lani riješila 328 predmeta iz područja zaštite tržišnog natjecanja i 91 predmet iz područja državnih potpora.

Olgica Spevec istaknula je da je za nastavak uspješnog rada agencije, potrebno kontinuirano zapošljavanje novih stručnjaka, a naglasila je i potrebu intenziviranja suradnje sa sektorskim regulatorima, kao što su, primjerice, Hrvatska agencija za telekomunikacije, Hrvatska narodna banka i Vijeće za medije.

Vlada je podržala i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stočarstvu, kojima se, kako je rekao ministar poljoprivrede Petar Čobanković, domaća regulativa na području stočarstva gotovo u potpunosti usklađuje s regulativom EU.

Posebno se to odnosi na uvjete za obavljanje stočarske proizvodnje, zoohigijene, kakvoće stočne hrane i proizvoda životinjskog porijekla te inspekcijski nadzor.

Očekuje se da će predložene izmjene podići konkurentnost hrvatskog stočarstva i omogućiti mu lakše natjecanje na zajedničkom europskom tržištu, rekao je Čobanković.



Pisane vijesti