Vlada donijela odluku o pristupanju Hrvatske u EMBL

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela odluku o pristupanju Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije europskih laboratorija za molekularnu biologiju (European Molecular Biology Laboratory) - EMBL.

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela odluku o pristupanju Hrvatske u punopravno članstvo Organizacije europskih laboratorija za molekularnu biologiju (European Molecular Biology Laboratory) - EMBL.

Ta je organizacija središnja europska institucija koja okuplja najistaknutije europske znanstveno-istraživačke ustanove iz područja molekularne biologije, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ).

Republika Hrvatska time je postala punopravna članica te ugledne europske i svjetske institucije za istraživanje života koja ima pet istraživačkih laboratorija (instituta) u četiri zemlje, od čega su u Njemačkoj dva, a po jedan u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji.

Ulaskom u EMBL Hrvatskoj će se omogućiti pristup skupoj instrumentaciji, obrazovanje mladih znanstvenika za buduće europske znanstvene lidere u sklopu programa doktorskih studija, korištenje infrastrukture EMBL-a te sudjelovanje u zajedničkim projektima.

Republika Hrvatska je već prošle godine izrazila spremnost za pristupanje u European Molecular Biology Conference (Europska konferencija za molekularnu biologiju) - EMBC .

Ta je konferencija osnovana 1969. u Ženevi, na poticaj European Molecular Biology Organisation (Europska organizacija za molekularnu biologiju) - EMBO.

EMBC je pak 1972. donio odluku o pokretanju posebnih projekata pa je tako osnovan EMBL kao međuvladina organizacija kojoj temeljem osnovnoga ugovora pristupaju pojedine države.

Kandidaturu Hrvatske jednoglasno je prošle godine prihvatilo 19 zemalja članica EMBL-a. Budući da je sjedište te organizacije u Švicarskoj i postupak prijama, odnosno pristupanja EMBL-u, predaje se Vladi Švicarske diplomatskim putem. Ulazak u članstvo pretpostavlja plaćanje godišnje članarine koja za Republiku Hrvatsku iznosi 85.875 eura što je predviđeno i osigurano u proračunu MZOŠ-a.

Kako se ističe u priopćenju, donošenje odluke o pristupanju Hrvatske EMBL-u još je značajnije jer postoji velika vjerojatnost da EMBO donese odluku o osnivanju EMBL laboratorija u Hrvatskoj, čime bi Hrvatska postala peta država u kojoj bi bio osnovan i opremljen jedan takav laboratorij.

Ulaskom u ponopravno članstvo EMBL-a Hrvatska može koristiti opremu, besplatnu literaturu, informatičke sustave, baze podataka, omogućena je razmjena znanstvenika, školovanje mladih istraživača te zajednički istraživački projekti što je pak, navodi se, znatno veća materijalna korist od iznosa godišnje članarine.



Pisane vijesti