Vlada predložila donošenje Zakona o obrazovanju odraslih

Podatak da Hrvatska ima više od 40 posto osoba s nezavršenom, djelomično, ili završenom osnovnom školom, jedan je od motiva zbog kojih je Vlada predložila donošenje zakona o obrazovanju odraslih.

ZAGREB, 25. svibnja 2006. (Hina) - Podatak da Hrvatska ima više od 40 posto osoba s nezavršenom, djelomično, ili završenom osnovnom školom, jedan je od motiva zbog kojih je Vlada predložila donošenje zakona o obrazovanju odraslih.

I dok je u takvo obrazovanje u Hrvatskoj uključeno tek 2,1 posto odraslog stanovništva, u zemljama EU taj je prosjek oko 10 posto.

Cilj je do 2010. približiti se prosjeku EU, Hrvatska to može, poručio je ministar obrazovanja Dragan Primorac.

Upozorio je da oko 64 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima samo srednju školu, da osam do deset tisuća srednjoškolaca godišnje ne završi srednju školu. Kroz deset godina to je 80 do sto tisuća osoba, a procjene su da bi ih najmanje trećina završila fakultet ili višu školu.

U Hrvatskoj oko 6 posto djece odustaje od škole već u osnovnoj školi, od fakulteta odustane 67 posto studenata, dok je u Austriji taj postotak 50 posto.

Nastojat ćemo da u Hrvatskoj ljudi mogu i nakon obveznog školovanja i fakulteta nastaviti obrazovanje, poručio je premijer Ivo Sanader pozivajući se i na primjer Slovačke koja ima sveučilište za ljude treće životne dobi.

Prema Vladinom prijedlogu, ustanove za obrazovanje odraslih moći će osnivati država, lokalne jedinice, pravne i fizičke osobe, a uz redovnu, predviđena je i mogućnost obrazovanja konzultativno-instruktivnom nastavom, dopisnom, tele-nastavom, itd.

Radi praćenja obrazovanja odraslih, Vlada je osnovala Agenciju za obrazovanje odraslih za koju je u proračunu osigurala 2,4 milijuna kuna.

Saboru je upućen konačni tekst zakona o kazalištima koji je između dvaju čitanja pretrpio i značajne izmjene, poglavito u upravljanja kazalištima.

Ključna osoba u nacionalnom kazalištu je intendant koji odgovara za kazališni program i zakonitost rada, a njegov pomoćnik je ravnatelj odgovoran za poslovanje.

Intendanta najveće kazališne kuće, HNK u Zagrebu imenovat će Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika, jer država i grad su suosnivači tog kazališta u omjeru 51 naspram 49 posto.

Zbog brojnih kritika prvotni prijedlog o upravnom vijeću kazališta zamijenjen je kazališnim vijećem u kojemu bi bili predstavnici osnivača i kazališni radnici.



Pisane vijesti