Vlada: Druga rata duga umirovljenicima sredinom prosinca; o pomoći primoštenskim vinogradima

Vlada će nastojati drugu ratu dugu umirovljenicima isplatiti sredinom prosinca, a svakako će biti isplaćena prije Božića, najavio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade.

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Vlada će nastojati drugu ratu dugu umirovljenicima isplatiti sredinom prosinca, a svakako će biti isplaćena prije Božića, najavio je premijer Ivo Sanader s današnje sjednice Vlade.

Vlada je danas i formalno dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da 3.117.127 (oko 18 posto) dionica Plive prenese Umirovljeničkom fondu.

Upravni odbor Umirovljeničkog fonda sutra bi pak, očekuje potpredsjednik Vlade Damir Polančec, trebao dati suglasnost HPB Investu, društvu koje upravlja Fondom, da dionice Plive proda putem javne ponude (javna ponuda američkog Barra za kupnju dionica Plive po cijeni od 820 kuna po dionici).

Sve to moramo odraditi do 11. listopada kada istječe rok za prihvaćanje (Barrove) javne ponude, kazao je Polančec.

Novac od prodaje 18 posto dionica Plive namijenjen je isključivo isplati duga umirovljenicima, čija druga rata dospijeva krajem ove godine.

To je najtransparetniji i najkorisniji način da se to napravi, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker, osvrćući se na neke kritičare koji "u politikantske svrhe sve to žele krivo interpretirati".

Kritičarima je odgovorio i premijer Sanader, ocjenjujući da im je u prvom planu želja da se unese zabuna u umirovljeničku populaciju.

Na stranu sve politikantske borbe, nas to ne zanima, ne vodimo predizbornu kampanju, ona će početi kad to predviđa zakonom propisani rok, a to će biti u jesen iduće godine, kazao je Sanader.

Poručio je pritom da će druga rata duga umirovljenicima biti isplaćena i to od prodaje dionica Plive sada kada je cijena najbolja, upitavši pritom tko bi sutra mogao izići pred umirovljenike kada cijena dionica Plive padne, ili što bi bilo da je Vlada izišla u ožujku ove godine kada je cijena bila manja.

Vlada je danas odlučila s 250 tisuća kuna iz proračunske zalihe podržati redovne aktivnosti ženske grupe Karlovac "Koraci", a podržala je i program revitalizacije vinograda na položaju Bucavac u Primoštenu, u što će se do 2011. uložiti ukupno 12,4 milijuna kuna. Od toga će Ministarstvo poljoprivrede osigurati 8,8 milijuna kuna, Šibensko-kninska županija 1,7 milijuna, tvrtka Vinoplod 613 tisuća kuna, a 1,3 milijuna kuna osigurat će sami vlasnici vinograda.

U saborsku proceduru Vlada je uputila prijedlog dopuna Zakona o zaštiti osobnih podataka kojima se predviđa da se Zakon primjenjuje i na predstavništva i podružnice stranih pravnih osoba, te predstavnike stranih pravnih i fizičkih osoba koji obrađuju osobne podatke u Hrvatskoj, a koji nemaju pravnu osobnost (npr. predstavništva stranih farmaceutskih tvrtki).

Za 12. studenoga Vlada je raspisala izbore za općinska vijeća općina Lopar, Vrsi, Tribunj, Šitar, Funtana i Tar-Vabriga.



Pisane vijesti