Predsjednik Vlade o prostornim planovima, bolonjskom procesu, plaćama učitelja

Premijer Ivo Sanader koji je danas nazočio predstavljanju vladinih agencija HIT i BICRO odgovorio je i na više novinarskih pitanja - o prostornim planovima, poteškoćama u provedbi Bolonjskoga procesa, zahtjevima učitelja za povećanjem plaća te o odgodi odluke UEFA-e o organizatoru Europskoga nogometnog prvenstva 2012.

ZAGREB, 5. listopada 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader koji je danas nazočio predstavljanju vladinih agencija HIT i BICRO odgovorio je i na više novinarskih pitanja - o prostornim planovima, poteškoćama u provedbi Bolonjskoga procesa, zahtjevima učitelja za povećanjem plaća te o odgodi odluke UEFA-e o organizatoru Europskoga nogometnog prvenstva 2012.

Sanader nije htio komentirati medijske napisa da arhitekti i konzervatori upozoravaju da će novi prostorni planovi značiti novih 700 kilometara betona na jadranskoj obali, ali je podsjetio na činjenicu da jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj tek sada donose prostorne planove.

"Do unatrag dvije godine u Hrvatskoj je bilo samo 150 prostornih planova od oko 500 općina i gradova koliko ih ima u našoj zemlji, a danas ih je već oko 450", rekao je.

Premijer to smatra velikim iskorakom u uređivanju prostora i ističe da se "iz Zagreba ne može dovoditi u pitanje gdje će se nešto graditi u nekoj drugoj općini u kojoj su stručnjaci donijeli prostorne planove i odredili gdje je građevinska zona, a gdje nije".

Na novinarski upit znači li to da će Hrvatska ostati Mediteran kakav je nekada bio, Sanader je odgovorio potvrdno.

Kad je pak riječ o Bolonjskom procesu, premijer je rekao da je Hrvatska mogla birati hoće li krenuti u Bolonjski proces ili će čekati na iskustva drugih zemlja i iz njih učiti. Istaknuo je da je osobno bio protiv odgode i za odluku da se krene u izazov toga projekta te da se poteškoće, ne dovodeći u pitanje cijeli projekt, rješavaju u tijeku njegove provedbe.

Bolonjski proces je nešto novo za sve europske zemlje i ni jedna od njih s tim nema nikakvih iskustava, rekao je, dodavši da se tijekom proteklih nekoliko tjedana susreo s velikim brojem europskih političara koji su ga izvijestili da i u njihovim zemljama ima poteškoća u provedbi Bolonjskoga procesa.

Uz Svjetski dan učitelja, novinare je zanimao premijerov komentar traženja učitelja da im se plaće povećaju za 20 posto te najave njihova štrajka. Sander je istaknuo da uvijek trebamo biti svjesni realnih mogućnosti i dodao da će se plaće povećati za pet posto te da će se vidjeti može li se učiniti i nešto više.

U vezi odluke UEFA-e da će o organizatoru Europskoga nogometnog prvenstva odlučiti tek u travnju sljedeće godine, Sanader je podsjetio da su zajedničku kandidaturu podnijele Hrvatska i Madžarska te da su im protukandidati Italija te Poljska i Ukrajina koje su također podnijele zajedničku kandidaturu.

Sanader vjeruje da će UEFA valorizirati napore koje poduzimaju Hrvatska i Madžarska, dodajući da uvijek treba biti optimističan bez obzira na to što su protukandidati jaki.



Pisane vijesti