Vlada: Država će jamčiti za zajam kojim će se graditi Autocesta Rijeka-Zagreb

Država će jamčiti za zajam Europske investicijske banke u iznosu 210 milijuna eura kojim će se financirati izgradnja punog profila autoceste Rijeka-Zagreb, odlučila je danas hrvatska Vlada.

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) - Država će jamčiti za zajam Europske investicijske banke u iznosu 210 milijuna eura kojim će se financirati izgradnja punog profila autoceste Rijeka-Zagreb, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Riječ je o 55 kilometara dogradnje iz polu u puni profil autoceste, od čega se 11,3 kilometra već grade, a ukupna je investicija vrijedna 290 milijuna eura.

Stoga će se uz zajam EIB-a, izgradnja s 30 milijuna eura financirati sredstvima tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb, a 50 milijuna kreditom Europske banke za obnovu i razvoj.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da je zajam za autocestu Rijeka-Zagreb prvi zajam u Hrvatskoj u kojem EIB sufinancira više od polovice investicije.

Državno jamstvo omogućilo je i jedan postotni poen nižu kamatnu stopu za kredit EIB-a, pa je kamata 3,85 posto godišnje, zajam je na 25 godina uz pet godina počeka, naglasio je.

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić istaknula je kako će Hrvatska iz Phare programa za 2005. dobiti oko 80 milijuna eura. Dobra pripremljenost projekata rezultirala je time da će Hrvatska povući 7 milijuna eura više nego je prvotno bilo predviđeno, navela je.

Pregovori s Makedonijom o njenom priključenju CEFTA-i su završeni, a Vlada se danas suglasila da se ugovor o pristupanju Makedonije počne primjenjivati po njegovu potpisivanju, a ne da se čeka ratifikacija u parlamentima zemalja članica.

Vlada se suglasila sa sklapanjem Sporazuma o financiranju između Vlade i Europske komisije za nacionalni Phare program za 2005.

U Hrvatskoj je u 2005. registrirano 20.162 ovisnika o drogama, a za suzbijanje zlouporabe droga u ovoj godini država će izdvojiti više od 57 milijuna kuna, planirano je akcijskim planom za suzbijanje zlouporabe droga za 2006.-2009.

Vladi je podnijeto izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i istaknuto da su u 2004. u odnosu na 2003. značajno povećana sredstva za provedbu tog zakona.

U 2003. utrošeno je 31,2 milijuna kuna, a u 2004. više od 45 milijuna, rečeno je na Vladi.

U Hrvatskoj je godišnje više od sto novooboljele djece od malignih bolesti, kazao je ministar zdravstva Neven Ljubičić na sjednici Vlade koja je prihvatila da se današnji dan, 15. veljače, koji se obilježava i kao međunarodni, obilježava i kao Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti.



Pisane vijesti