Vlada: građani će ponude za dionice HT-a predavati od 17. do 27. rujna

Hrvatski građani će ponude za kupnju dionica HT-Hrvatskih telekomunikacija moći predavati od 17. do 27. rujna, odlučila je hrvatska Vlada koja je na današnjoj sjednici donijela odluku o prodaji dionica HT-a javnom ponudom.

ZAGREB, 30. kolovoza 2007. (Hina) - Hrvatski građani će ponude za kupnju dionica HT-Hrvatskih telekomunikacija moći predavati od 17. do 27. rujna, odlučila je hrvatska Vlada koja je na današnjoj sjednici donijela odluku o prodaji dionica HT-a javnom ponudom.

U razdoblju od 17. do 27. rujna građani će ponude za kupnju dionica HT-a uz pravo prvenstva (do 38.000 kuna), te iznad toga iznosa u tzv. nepovlaštenoj ponudi, moći predavati na šalterima Hrvatske poštanske banke, Erste banke i Financijske agencije (FINA).

Ponude za kupnju dionica po povlaštenim uvjetima, kao i po nepovlaštenim ponudama bit će valjane ako građani do 27. rujna do 23,59 minuta uplate uplate vrijednost dionica koje su upisali.

S početkom prikupljanja ponuda, odnosno 17. rujna počet će i predstavljanje HT-a potencijalnim institucionalnim investitorima.

Institucionalni ulagači iz Hrvatske i inozemstva ponude za kupnju dionica moći predati do 1. listopada. Rok za uplate u tom slučaju istječe 4. listopada u 10,59 sati.

Javna ponuda dionica HT-a tako će početi 17. rujna, a dan zaključenja postupka javne ponude je 5. listopada.

Prema odluci, najkasnije do početka javne ponude Vlada će utvrditi raspon ponudbene cijene po dionici.

Nakon isteka rokova za podnošenje ponuda i zaključenja knjige ponuda Vlada će donijeti odluku o konačnoj cijeni, a 5. listopada dionice T-HT-a trebale bi se naći na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi, najavio je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Hrvatski građani imat će pravo prvenstva na upis dionica do najviše 38.000 kuna, a na svakih deset dionica upisanih uz pravo prvenstva imali bi pravo na jednu dopunsku dionicu, ako dionice kupljene pod posebnim uvjetima zadrže najmanje godinu dana.

Građani će u javnom ponudi moći podnijeti i ponude za kupnju dionica iznad iznosa od 38.000 kuna, ali bez prava prvenstva i pogodnosti.

Vlada je odluku o prodaji najmanje 20, a najviše 23 posto dionica T-HT-a javnom ponudom donijela sredinom lipnja. Tada je odlučeno da će na prodaju biti ponuđeno najmanje 16.377.707, a najviše 18.834.363 redovite dionice T-HT-a.



Pisane vijesti