Predsjednik Vlade podupro Bajićev zahtjev za provjeru sumnjivih privatizacija

Premijer Ivo Sanader podupro je zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zatražio da dostavi podatke o svim privatizacijskim postupcima u kojima sva imovina tvrtaka nije bila na popisu imovine u elaboratu o pretvorbi.

ZAGREB, 30. kolovoza 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader podupro je zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je od Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) zatražio da dostavi podatke o svim privatizacijskim postupcima u kojima sva imovina tvrtaka nije bila na popisu imovine u elaboratu o pretvorbi.

"Smatram kako traženje podataka od strane Državnog odvjetništva RH može samo pomoći da se ovi poslovi obave čim prije i u skladu s propisima. Stoga kao Vlada dajemo punu potporu i njihovim aktivnostima i aktivnostima svih drugih tijela javne uprave", istaknuo je premijer Sanader na početku današnje sjednice Vlade RH.

Podsjetio je kako je Vlada još u kolovozu prošle godine obvezala sva tijela i trgovačka društva da poduzmu mjere za uknjižbu vlasništva u zemljišnim knjigama.

Na temelju tih zaključaka izmijenjen je i Zakon o vlasništvu, u kojem je načelo povjerenja u zemljišne knjige suspendirano do siječnja 2010. kako bi se zaštitilo državno vlasništvo, dodao je Sanader.

"Podsjećam da poslije 2010. nećemo moći vratiti nekretnine koje je netko bez osnove uknjižio u zemljišnim knjigama na svoje ime. Zbog toga je svim ministarstvima naloženo angažiranje na ovom značajnom poslu, a to uključuje i Hrvatski fond za privatizaciju", rekao je premijer.

Naglasio je i da je uknjižba vlasništva izuzetno važna jer se niti jedan ozbiljan investitor neće upustiti u ulaganja ako nije siguran tko je vlasnik nekretnine i hoće li moći zaštititi svoju investiciju.

"Državno odvjetništvo je radeći na slučaju 'Maestro', očito došlo do saznanja da se radi o velikoj imovini i nekretninama koje nisu upisane u dokumente. Stoga je bilo dužno zatražiti spomenuto izvješće, o čemu sam na vrijeme izvješten", rekao je premijer Sanader.

Napomenuo je kako o nepravilnostima u raspolaganju nekretnina koje nisu ušle u temeljni kapital, pokazuju i izvješća Državne revizije, pa Vlada traži poduzimanje svih mjera da bi se ta imovina zaštitila, odnosno spriječilo njeno nezakonito otuđivanje.

Podatke o sumnjivim privatizacijskim postupcima glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je od HFP-a 27. kolovoza. Kako se neslužbeno doznaje HFP bi tražene podatke treba dostaviti do sredine rujna, a Tužiteljstvo će potom odlučiti o daljnjim koracima.



Pisane vijesti