Vlada: Gradnja 26 novih i obnova sedam ribarskih brodova

Obnavljajući ribarsku flotu, Hrvatska će u domaćim brodogradilištima izraditi 26 novih i temeljito obnoviti sedam plovila, rečeno je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote.

ZAGREB, 12. siječnja(Hina) - Obnavljajući ribarsku flotu, Hrvatska će u domaćim brodogradilištima izraditi 26 novih i temeljito obnoviti sedam plovila, rečeno je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote.

Po tom modelu, 30 posto vrijednosti broda nepovratno će osigurati država s pozicija triju ministarstava, deset posto ribar odnosno brodar, a 60 posto bit će krediti HBOR-a.

Krediti će se davati pod vrlo povoljnim uvjetima - na rok od 15 godina i uz subvencioniranu kamatu, koja će u konačnici za ribare iznositi dva posto, rekao je ministar mora Božidar Kalmeta.

Kamate iznad toga subvencionirat će država, za što će se osigurati 21 milijun kuna u državnom proračunu, rekao je Kalmeta.

Vlada se suglasila da se sredstva za subvencije s triju ministarstava - poljoprivrede, mora i gospodarstva, prebace na HBOR i da ta banka komunicira s brodogradilištima.

Obnovu i modernizaciju brodova obavit će 15 domaćih brodogradilišta.

Zanimanje ribara za obnovu i modernizaciju flote, prvu nakon 20 godina, je veliko, rekao je Kalmeta, navodeći da su na natječaj Ministarstva poljoprivrede javila 33 ribara.

Modernizacija i obnova flote jedan je od koraka da hrvatsko ribarstvo postane konkurentno u odnosu na susjede i da se može nositi s izazovima tržišta, rekao je premijer Ivo Sanader.

Vlada je od Sabora zatražila da potvrdi ugovor o državnom jamstvu za izgradnju Splitske obilaznice - jamstvo se daje Hrvatskim cestama, a zajam će dati Europska investicijska banka.

Tri dionice obilaznice duge su 31,3 kilometra, vrijednost projekta je 203 milijuna eura, od čega će zajam EIB biti 60 milijuna eura.

Radovi na Splitskoj obilaznici trebali bi početi u ovoj godini, a završiti u 2009. godini.



Pisane vijesti