Ministar Rončević: Preispitati sustav vojne obveze

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je danas na sjednici Vlade da će se preispitati postojeći sustav vojne obveze.

ZAGREB, 12. siječnja(Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević najavio je danas na sjednici Vlade da će se preispitati postojeći sustav vojne obveze.

Trend znatnog povećanja zahtjeva za civilno služenje vojnog roka i uočeni problemi s provedbom obuke pričuvnog sustava upućuju na potrebu preispitivanja postojećeg sustava vojne obveze, kazao je Rončević.

Vlada je danas prihvatila godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama Hrvatske i poslala ga Saboru na usvajanje.

Izvješće će se dostaviti na mišljenje i predsjedniku države i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga.

Hrvatski obrambeni sustav sposoban je obaviti svoje zadaće, svoju temeljnu svrhu odvraćanja napada na Hrvatsku, zaštitu njenog suvereniteta, neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i sigurnosti građana, istaknuo je ministar.

Naglasio je i kako je u prošloj godini zaustavljen višegodišnji proces "starenja snaga".

Prijemom u djelatnu vojnu službu 2005. prosječna starost vojnog osoblja sada je 36 godina, a prema podatcima iz izvješća u prošloj je godini zaposleno nešto više od tisuću osoba.

Posljednjeg dana prošle godine u MORH-u i Oružanim snagama bile su ukupno 25.154 osobe, od čega 19.050 djelatnih vojnih osoba, te 6104 državna službenika i namještenika.

Rončević je upozorio na zastarjelu i sporo obnavljanja borbene tehnike, ističući da je u deset godina nužno obnoviti opremu.

Prema izvješću, tenkovi su prosječne starosti 35 godina, inženjerijska tehnika 25 do 30 godina, u uporabi je 10 do 12 MIG-ova 21, a u 2006. istječe i vijek uporabe četiri školska aviona U-75.

Planira se nabava četiri nova školska aviona, uvođenje u naoružanje višenamjenskog borbenog aviona, novih transportnih helikoptera.

Država je za MORH u prošloj godini izdvojila 3,5 milijardi kuna.



Pisane vijesti