Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum o povećanju regresa i božićnice

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_i_sindikati_drzavnih_sluzbi_potpisali_sporazum_o_povecanju_regresa_i_bozicnice.jpg

Regres za godišnji odmor iznosit će 1.250 kuna, a bit će isplaćen u srpnju, božićnica će također iznositi 1.250 kuna, a isplatit će se u prosincu, kao i dar za djecu do 15 godina starosti u iznosu od 500 kuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas s predsjednicima sedam sindikata državnih službenika i namještenika Sporazum o povećanju regresa za godišnji odmor, božićnice i dara za djecu za 2007. godinu, te Dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike. Sporazum i Dodatak Kolektivnom ugovoru potpisani su od strane Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata porezne uprave Hrvatske i Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu.

Sporazumom je predviđeno povećanje iznosa regresa za godišnji odmor s dosadašnjih 1.000,00 na 1.250,00 kuna, iznosa božićnice s dosadašnjih 1.000,00 na 1.250,00 kuna, te iznosa dara za djecu u povodu blagdana Sv. Nikole s dosadašnjih 400,00 na 500,00 kuna. Dodatkom Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike uvećana su trajanja godišnjih odmora s obzirom na složenost poslova i ostvarene rezultate rada, određeno da državna tijela pri donošenju plana prijama i popunjavanju slobodnih radnih mjesta vode računa o zapošljavanju osoba s invaliditetom, sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, te u tu svrhu odrede primjerena radna mjesta i uvjete rada, a osnovat će se i zajedničko radno tijelo sa zadaćom poboljšanja kvalitete rada i učinkovitosti državnih službi.
ZAGREB, 29. lipnja 2007. (Hina) - Vlada i sindikati državnih službi potpisali su danas sporazum kojim se regres, božićnica i dar za djecu državnim službenicima povećavaju za 25 posto.


Regres za godišnji odmor iznosit će 1.250 kuna, a bit će isplaćen u srpnju, božićnica će također iznositi 1.250 kuna, a isplatit će se u prosincu, kao i dar za djecu do 15 godina starosti u iznosu od 500 kuna.

Vlada je iste iznose materijalnih prava ponudila i sindikatima javnih službi, a za isplatu tih prava predvidjela je u rebalansu državnog proračuna 143 milijuna kuna, rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Zbog povećanja iznosa regresa i božićnice uskoro će biti izmijenjen Pravilnik o porezu na dohodak, tako da će iznos neoporezivog dohotka na godišnjoj razini s 2.000 kuna biti povećan na 2.500 kuna, najavljeno je prigodom potpisivanja sporazuma.

Predstavnici Vlade i sindikata također su potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim se poboljšavaju briga o zdravlju zaposlenih u državnim službama i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Današnji sporazumi predstavljaju kontinuitet socijalnog dijaloga Vlade i sindikata državnih službi, istaknula je potpredsjednica Kosor podsjetivši da je Vlada lani s njima sklopila sporazum o porastu osnovice za plaće za po šest posto kroz tri godine.

Predstavnik sindikata Ivica Ihas napomenuo je da još predstoji najzahtjevniji posao, dogovor o plaćama, pa se nada da će nacrt Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, kako je i dogovoreno, biti u srpnju upućen u Hrvatski sabor.

U tom bi slučaju ovu predizbornu godinu završili s velikim pomakom u materijalnim pravima zaposlenih u državnim službama, što bi služilo na čast ovoj Vladi, rekao je Ihas.

Sindikalci su stoga nakon potpisivanja sporazuma u znak zahvalnosti poklonili buket cvijeća potpredsjednici Vlade, koja uskoro slavi rođendan.



Pisane vijesti