Predsjednik Vlade: Vlada će pronaći rješenje za "Viktor Lenac"

" Viktor Lenac" je hrvatski 'brand' u svijetu i mi ga želimo spasiti, isto kao i radna mjesta a uvjeren sam da će takav biti i ishod", istaknuo je predsjednik Vlade dr. sc. Ivo Sanader.

ZAGREB, 29. lipnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će Vlada pronaći rješenje za brodogradilište "Viktor Lenac" te poručio radnicima brodogradilišta da se ne trebaju bojati jer Vlada i on osobno jamče da nitko od njih tisuću neće završiti na ulici jer je to nedopustivo.

Nakon što je primio Marina Soljačića, mladoga hrvatskog znanstvenika svjetskoga glasa koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, premijer Sanader je na molbu novinara komentirao aktualna zbivanja vezana uz brodogradilište "Viktor Lenac" nakon što je jučer Visoki trgovački sud donio odluku o vraćanju stečajnoga plana brodogradilišta na ponovnu izradbu.

Time je Visoki trgovački ukinuo odluku riječkoga Trgovačkog suda iz ožujka ove godine o prihvaćanju predložena stečajnog plana na temelju žalba vjerovnika kooperanata Lenca.

Istaknuvši da nije sve u profitu Sanader je dodao da je jutros čuo vijest, koja još nije potvrđena, da će prvi na listi vjerovnika - tvrtka "Konstruktor" - povući svoju žalbu.

Premijer vjeruje da i drugi vjerovnici razmišljaju o različitim načinima rješavanja svojih potraživanja budući da postoje različiti načini da se problem riješi.

S tim u vezi spomenuo je i mogućnost da se potraživanja vjerovnika riješe kroz druge poslove te da ga je već jučer poslovodstvo Lenca izvijestilo da dio vjerovnika već radi s tim brodogradilištem i da dobro zarađuju.

To pak znači, rekao je Sanader, da Vlada još uvijek vjeruje da su moguća druga rješenja, iako, dodao je, nije još vidio presudu Visokoga trgovačkoga suda.

Spomenuo je da je, prema informacijama koje ima, cijeli projekt stečaja "Viktora Lenca" vraćen na početak i to zbog nekih proceduralnih pogrešaka.

Podsjetio da je jučer razgovarao i sa stečajnom upraviteljicom, poslovodstvom i predstavnicima sindikata Lenca o tomu da bi se proces mogao ponoviti.

Sanader smatra da bi sada taj proces mogao trajati dva do tri mjeseca što bi bilo i realno vrijeme u kojemu bi se mogao završiti kompletan postupak i postići dogovor s vjerovnicima.

Ako se pak, rekao je premijer, potvrdi da je najveći vjerovnik povukao žalbu mislim da je to jako dobra vijest koja će ubrzati završetak slučaja brodogradilišta "Viktor Lenac".

Premijer je opetovao da Vlada i on osobno jamče da nitko od radnika neće završiti na ulici i da će "Viktor Lenac" i dalje proizvoditi jer je riječ o velikom hrvatskom brodogradilištu s više od 110 godina tradicije koje je promicalo hrvatsku brodogradnju u svijetu.

Odnosno, istaknuo je Sanader, " Viktor Lenac" je hrvatski 'brand' u svijetu i mi ga želimo spasiti, isto kao i radna mjesta a uvjeren sam da će takav biti i ishod".



Pisane vijesti