Vlada: Konzultacije radi zaštitnih carina za uvoz govedine

Hrvatska Vlada zaključila je danas da treba pokrenuti postupak konzultacija radi uvođenja zaštitnih carina za uvoz goveđeg i junećeg mesa kako bi se domaći uzgajivači zaštitili od prekomjernog uvoza.

ZAGREB, 30. lipnja 2005.(Hina) - Hrvatska Vlada zaključila je danas da treba pokrenuti postupak konzultacija radi uvođenja zaštitnih carina za uvoz goveđeg i junećeg mesa kako bi se domaći uzgajivači zaštitili od prekomjernog uvoza.

Naime, ministar poljoprivrede Petar Čobanković upozorio je da je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno više od 3.000 tona junetine, a ako bi se taj trend nastavio do konca godine uvezlo bi je se oko šest tisuća tona, što je oko deset posto domaće potrošnje.

To bi, naglasio je, moglo dovesti do viškova i nemogućnosti domaćih proizvođača da plasiraju svoje proizvode.

Vlada radi toga pokreće pregovore s Europskom komisijom kako bi se uvele zaštitne carine na uvoz govedine.

Ministarstvo poljoprivrede zadužila je da do 7. srpnja pripremi sve bitne podatke koji se odnose na prekomjerni uvoz goveđeg mesa kako bi se ta informacija uputila Vijeću za stabilizaciju, te Tajništvu Svjetske trgovinske organizacije.

Najkasnije do 14. srpnja, Ministarstvo mora predložiti stajališta Hrvatske koje će njezini predstavnici zastupati prilikom konzultacija s Europskom unijom u cilju donošenja odluke Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.



Pisane vijesti