Šuker: Naplata proračunskih prihoda bolja nego lani

Naplata proračunskih prihoda do konca lipnja bila je za 7,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, a sam lipanj ima 16 posto veću naplatu nego lanjski lipanj, izvijestio je danas članove Vlade ministar financija Ivan Šuker.

ZAGREB,30. lipnja(Hina) - Naplata proračunskih prihoda do konca lipnja bila je za 7,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, a sam lipanj ima 16 posto veću naplatu nego lanjski lipanj, izvijestio je danas članove Vlade ministar financija Ivan Šuker.

To je najbolji pokazatelj stanja državnih financija, rekao je Šuker demantirajući time napise po medijima.

Ministar je također izvijestio da je do 24. lipnja obrađeno 64 posto poreznih prijava i vraćeno 742 milijuna preplaćenog poreza, dok je lani u isto vrijeme bilo vraćeno 706 milijuna kuna.

Šuker je te podatke iznio dok je informirao Vladu o početku pripreme Pred-pristupnog ekonomskog programa (PEP).

Vlada je danas prihvatila prijedlog Ministarstva financija i osnovala Koordinacijsko tijelo za pripremu i praćenje provedbe PEP-a, u njemu su predstavnici ministarstava i ostalih državnih institucija, te nezavisni ekonomski stručnjaci.

Premijer Ivo Sanader zauzeo se da se u to tijelo uključe i predstavnici socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca.

Svoj prvi PEP, dokument koji je sastavni dio pred-pristupnog fiskalnog nadzora putem kojeg se zemlja kandidat priprema za koordinaciju gospodarskih politika zemalja članica EU, Hrvatska je Europskoj komisiji uputila 2004.

S obzirom na obvezu izrade PEP-a jednom godišnje, Hrvatska ga i ove godine mora pripremiti i dostaviti od 15. listopada do 1. prosinca.

Uz PEP, Hrvatska je obvezna pripremiti i Fiskalni izvještaj za EU o fiskalnom deficitu i dugu najkasnije do 1. ožujka iduće godine.

Zagrebački i osječki Potrošač, te splitski Dalmatinski potrošač, udruge su kojima je Vlada dodijelila poslove savjetovanja za zaštitu potrošača, a paralelno s tim i po 311 tisuća kuna.



Pisane vijesti