Vlada: malim brodarima subvencije za razliku u cijeni dizela i plavog dizela

ZAGREB, 12. srpnja 2007. (Hina) - Država će malim brodarima u nacionalnoj plovidbi subvencionirati razliku u maloprodajnoj cijeni dizela i plavog dizela, a za to je u ovogodišnjem proračunu osigurano 15,5 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj redovnoj sjednici podržala program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima u nacionalnoj plovidbi u ovoj godini.

Pravo na subvenciju, objasnio je ministar turizma, mora, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, imat će brodari mali poduzetnici koji obavljaju djelatnost kružnih putovanja, jednodnevnih ili višednevnih putovanja, te prijevoz tereta (vodonosci i sl.) u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru.

Subvencija se ne odnosi na brodare koji obavljaju javni linijski promet, jer su oni subvencionirani s drugih osnova, te ribarske brodove, jer ribari mogu nabavljati plavi dizel.

Prema iznijetim podacima, na subvenciju razlike između cijene dizela i plavog dizela (razlika je oko tri kune) može računati 336 brodara sa 405 izletničkih i teretnih brodova.

Ukupno je godišnje za subvenciju za svih 405 brodova potrebno oko 15,5 milijuna kuna, a ta su sredstva planirana u ovogodišnjem proračunu na stavci Ministarstva mora.

Iznos koji će jedan brodar dobiti ovisi o djelatnosti, o tomu koliko vozi i slično, a prosječno će za subvenciju dobiti 7.000 do 9.000 eura godišnje, kazao je Kalmeta.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe za projekt financiranja zdravstvenih ustanova.

Taj projekt ukupno je vrijedan oko 800 milijuna kuna i dijelom će se, u iznosu od 320 milijuna kuna, financirati zajmom Razvojne banke, dok će se ostatak osigurati u proračunu.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ističe da projekt predviđa izgradnju klinike za ženske bolesti i porode u Kliničkoj bolnici Split, poliklinike u Vukovaru, nacionalnog transplantacijskog centra u Kliničkoj bolnici Merkur, zgrade za liječenje raka dojke u Klinici za tumore, itd.

Ljubičić je naveo i da je Vlada u četiri godine u kapitalne investicije u zdravstvu uložila 2,86 milijardi kuna, što je 40 posto više nego li u četiri godine bivše Vlade (1,76 milijardi), kao i da su decentralizirana sredstva za zdravstvo gotovo dvostruko veća - za mandata ove Vlade 1,6 milijardi, a bivše 962 milijuna.

Vlada je danas uredbama utvrdila i visinu boravišnih pristojbi za iduću godinu, a te se pristojbe neće mijenjati u odnosu na ovu godinu.

Tako će i u turističkoj sezoni 2008. turisti tijekom glavne sezone u turističkim mjestima svrstanim u razred "A" plaćati boravišnu pristojbu od sedam kuna po noćenju, paušal za građane koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ostaje 300 kuna po krevetu, a godišnji paušal boravišne pristojbe za korisnike stalnog veza u luci nautičkog turizma ostaje 400 kuna.



Pisane vijesti