Vlada najavljuje skuplje POS-ove stanove

Vlasnici POS-ovih stanova neće ih moći prodavati u roku od deset godina, a cijena tih stanova poskupjet će za 7,7 posto, predviđaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje je danas Vlada uputila Saboru.

ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Vlasnici POS-ovih stanova neće ih moći prodavati u roku od deset godina, a cijena tih stanova poskupjet će za 7,7 posto, predviđaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koje je danas Vlada uputila Saboru.

Ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić pojasnila je da lokalne jedinice više nisu u mogućnosti osigurati zemljište za POS-ove stanove po niskim cijenama, za samo 70 eura po četvornom metru neto korisne površine stana, jer tako jeftinog zemljišta na tržištu više nema.

Maksimalna prosječna cijena zemljišta po predloženim bi izmjenama mogla biti i dvostruko viša nego do sada, odnosno 140 eura, ali ta cijena može biti i niža ako zemljište mogu osigurati lokalne jedinice.

Prema računicama iz obrazloženja prijedloga, maksimalna prosječna cijena POS-ova stana poskupjela bi sa sadašnjih 910 eura po četvornom metru na 980 eura.

Izmjenama bi se ukinula mogućnost da se zemljište i gradnja neposredno dogovaraju s građevinskim tvrtkama, već bi Agencija za promet nekretnina (APN) osiguravala zemljište i išla na javno nadmetanje.
APN bi i sam mogao graditi i prodavati stanove, ako to lokalne jedinice ne žele ili nisu u mogućnosti.


Ministrica je naglasila i da vlasnici ne bi mogli POS-ove stanove otuđiti, odnosno njima stvarnopravno raspolagati u roku od 10 godina od kupnje, a ta bi se zabrana upisala i u zemljišne knjige.

U slučaju prodaje prije tog roka uvjet im je da plate razliku između cijene po kojoj su kupili POS-ov stan i stvarne tržišne cijene kad ga prodaju.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i predložene izmjene Zakona o nadzoru državne granice, za koje je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin kazao da će omogućiti bolju graničnu kontrolu i zaštitu državne granice u borbi protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija.

Izmjene propisuju obvezu prijevoznika u zračnom prometu da određene podatke o putnicima proslijedi graničnoj policiji; daju pravni temelj za vođenje operativnih zbirki podataka granične policije; te propisuje koji se osobni podatci smiju prikupljati u tim zbirkama.

Zakonske izmjene, usklađene s propisima EU, predviđaju i uvođenje Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom.

Saboru je na potvrđivanje upućena Roterdamska konvencija o postupku prethodnog pristanka za određene opasne kemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini.



Pisane vijesti